Alianta PNL-PD a finalizat, marti, negocierile cu UDMR in privinta programului de guvernare, fiind pastrata forma propusa initial de democrati si liberali, la care au fost adaugate "cateva aspecte" specifice Uniunii, a anuntat vicepresedintele PD, Adriean Videanu.

Domnul Videanu a precizat ca UDMR "nici macar nu a adus in discutie" probleme legate de autonomia locala, singurele observatii fiind legate de introducerea in programul de guvernare a unor prevederi legate de elaborarea unor legi privind invatamantul confesional si minoritatile.

In privinta acestor din urma aspecte, va fi stabilit un calendar pentru ca ele sa devina "realitate", a mai spus vicepresedintele PD.

Vicepresedintele PD, Adriean Videanu, a precizat ca, deocamdata, nu s-a negociat nimic privitor la "persoane, ministere sau ministri", iar lucrurile aparute in presa sunt doar "contributiile" jurnalistilor la "cristalizarea vietii politice".

Toate aceste negocieri urmeaza sa aiba loc dupa ce presedintele Romaniei, Traian Basescu va desemna premierul, a mai aratat domnul Videanu.

Autonomia locala

Presedintele democrat, Emil Boc, a precizat ca autonomia locala trebuie sustinuta, fiind prevazuta in Constitutie, insa nu pe criterii etnice, ci bazata pe "apropierea deciziei de cetatean".

Aceasta autonomie presupune, potrivit lui Emil Boc, descentralizarea serviciilor publice, a deciziei la nivelul comunitatilor locale, "nu pe criterii etnice, ci pe criterii care tin de aplicarea legii".

Cat priveste chestiunea "euroregiunilor", vicepresedintele PD, Adriean Videanu, a explicat ca exista disponibilitatea Comisiei Europene de a eficientiza aceste structuri in Romania, in perspectiva atragerii mai bune a fondurilor europene.

"Nu este vorba despre o regionalizare sau de o federalizare a Romaniei", a spus si domnul Boc.

Negocierile cu PUR

Cat priveste evolutia negocierilor cu PUR, presedintele democrat Emil Boc a aratat ca acest partid ramane "partener" al Aliantei, asteptandu-se deocamdata "concretizarea pozitiei lui Dan Voiculescu" prezentata, luni, la votul pentru alegerea presedintilor celor doua Camere.

In opinia lui Emil Boc, PUR "a dat dovada de elganta politica" prin stategia adoptata la votul pentru alegerea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, avand in vedere ca acest partid avea "obligatia morala" fata de PSD sa sustina candidatii acestei formatiuni, cu care avea incheiat un protocol electoral.

Presedintele PD a lasat sa se inteleaga ca negocierile cu PUR vor continua, spunand ca "negocierea este un proces bilateral".

"Dorim sa stim ca suntem asteptati", a adaugat domnul Boc.