Traian Basescu: Fac o scurta declaratie cu privire la desemnarea primului ministru insarcinat sa alcatuiasca guvernul.

Acum circa 10 minute, in urma terminarii procesului de consultare cu toate partidele politice parlamentare si in urma analizei punctelor de vedere exprimate de aceste partide, in baza prevederilor constitutionale, am emis decretul de desemnare a primului ministru al Guvernului Romaniei, iar persoana desemnata este dl Calin Popescu-Tariceanu.

Dupa publicarea in 'Monitorul Oficial', care sper sa se intample astazi, incep sa curga cele 10 zile in care dl Calin Popescu-Tariceanu are obligatia sa prezinte guvernul in fata Parlamentului. Am facut aceasta desemnare din mai multe motive.

Primul si cel mai important motiv este legat de dreptul constitutional de a desemna un prim-ministru, in conditiile in care nici un partid nu a realizat majoritatea absoluta de 51%. Acest drept este al presedintelui Romaniei, in conformitate cu articolul 3 din Constitutie.

Al doilea motiv pentru care am desemnat in functia de prim-ministru pe dl Calin Popescu-Tariceanu este un motiv extrem de puternic din punct de vedere politic. Eu am fost ales presedinte al Romaniei, sustinand programul Aliantei D.A. Cu siguranta, legaturile politice intre presedinte si formatiunile politice care l-au sustinut in campanie au incetat o data cu depunerea juramantului.

In acelasi timp insa, am obligatia, in calitate de presedinte ales, sa gasesc instrumentul politic, formula politica prin care angajamentele in baza carora eu am fost ales sa devina realitate, iar din acest punct de vedere, singura formatiune politica ce poate sa duca la indeplinire programul cu care eu am castigat alegerile prezidentiale este Alianta D.A.

As mai face o mentiune cu caracter matematic si legal din punct de vedere al Legii partidelor. S-a vehiculat in ultima perioada ideea ca Uniunea PSD+PUR ar avea mai multi parlamentari. Realitatea politica si realitatea legala ne spune cu totul altceva. Uniunea PSD+PUR nu a fost inregistrata ca persoana juridica, ea a fost inregistrata doar ca alianta electorala, la BEC.

Pentru astfel de structuri, Legea partidelor politice nu recunoaste calitatea lor de persoane juridice, nefiind inregistrate in registrul partidelor. In aceste conditii, singura alianta inregistrata juridic, care are responsabilitate juridica in fata electoratului, ramane Alianta D.A.

Situatia aliantelor in momentul de fata se prezinta, din punct de vedere al fortei electorale, al capacitatii de vot in Parlament, dupa cum urmeaza: Alianta D.A. are 161 de parlamentari, PSD are 160 de parlamentari. Deci cu unul mai putin decat Alianta, care este persoana juridica inregistrata in registrul partidelor.

UDMR, aliat ferm al Aliantei, are 32 de parlamentari, iar minoritatile din Camera Deputatilor dispun de 18 parlamentari. In aceste conditii, mergand si pe ideea capacitatii vreunei formatiuni politice de a intruni cea mai mare sustinere in Parlament, este clar ca tot Alianta D.A., solutia pe care o propun, este cea cu cele mai mari sanse.

Nu avem inca certitudinea pozitiei PUR cu privire la votarea guvernului si nu stim care vor fi atitudinile, reactiile PRM, chiar daca, va pot asigura, toate partidele, in discutiile pe care le-au avut, au lasat sa se inteleaga ca un program care convine Romaniei, un program care fixeaza directii de lupta impotriva coruptiei, un program care genereaza descentralizare in administratia publica, ar

putea fi sustinut de oricare dintre partide. Obiectivul pe care il am, in calitate de presedinte al Romaniei, este ca guvernul sa se instaleze foarte rapid si cu aceasta ocazie, cer public primului ministru desemnat sa consulte toate partidele.

Exista posibilitatea ca in calitate de prim-ministru, sa reuseasca sa convinga si alte formatiuni politice sau alti parlamentari decat cei care, prin strategia grupurilor lor, au optat ferm pentru solutia sustinerii Aliantei, iar guvernul ar putea sa dobandeasca sustinere inca de la inceput.

Rador