Pe langa faptul ca vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar in urma maririi tarifelor la energie, de la inceputul anului viitor, romanii vor cheltui mai mult si pentru a cumpara alimentele de baza. Producatorii sustin ca preturile la alimente vor creste, la poarta fabricii, cu 2-6% din cauza facturilor mai mari la energie.

Cel mai mult se va scumpi zaharul, mai ales cel facut cu materie prima din import. "Din ianuarie, pretul zaharului va creste cu 6%. De vina nu este numai majorarea tarifelor la energie, ci si marirea cheltuielilor cu transportul CFR, majorarea salariului minim", ne-a declarat Gheorghe Bejan, directorul patronatului zaharului. La zaharul produs din sfecla, cresterea va fi ceva mai mica, de 3,5%.

"Pretul unui kilogram de zahar este acum, la poarta fabricii, de 14.500 lei si poate creste cu 700 lei", a mai adaugat Bejan. Producatorii de ulei si lapte vor creste preturile cu 2-3 procente. Scumpirea nu va acoperi insa cresterea tarifelor la energie si gaze, ceea ce le va afecta profitabilitatea. "Nu ne permitem sa marim preturile cand cererea este mica.

Am risca sa ramanem cu marfa nevanduta", spune Viorel Zichil, presedintele patronatului uleiului Ulprod. Producatorii de carne de pasare si de paine sustin ca noua majorare a tarifelor la energie nu va face decat sa le creasca pierderile.

Potrivit reprezentantilor patronatelor in domeniu, preturile practicate in prezent sunt oricum atat de mici incat nu acopera costurile, producatorii lucrand in pierdere. Totusi, cea mai mare parte a producatorilor spun ca nu-si pot majora preturile, pentru ca nu ar mai vinde nimic.

"Vor aparea cresteri de cateva procente, insa numai la producatorii care isi permit", spun reprezentantii celor doua patronate. O situatie speciala apare in industria carnii.

Desi crescatorii de porci nu acuza prea mult noua majorare a tarifelor la energie, estimand ca preturile vor creste in medie cu 2%, procesatorii de carne de porc trambiteaza ca preturile la salam si sunca vor inregistra cresteri record, de 10-20%. De vina nu este numai cresterea pretului la energie, ci si eliminarea facilitatilor vamale acordate importatorilor, spun procesatorii.

"O crestere de preturi la mezeluri de 10-20% este inevitabila in conditiile in care la 31 decembrie se reintroduc taxele vamale la importul de carne de porc", ne-a declarat Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii.

Producatorii avertizeaza ca romanii vor trebui sa scoata chiar mai mult din buzunar pentru alimentele de baza daca si transportatorii si comerciantii vor decide sa creasca preturile pentru a-si acoperi costurile mai mari.

"Chiar daca la poarta fabricii preturile nu vor fi majorate semnificativ, influentele transportului si depozitarii vor duce preturile si mai mult in sus", a concluzionat Gheorghe Bejan, reprezentantul patronatului zaharului.