Petrom si Rompetrol Rafinare Constanta sunt doua dintre actiunile pe care orice investitor la Bursa de Valori Bucuresti ar trebui sa le aiba in portofoliu. Brokerii estimeaza ca trendul crescator pe care l-au urmat in ultima perioada cotatiile celor doua societati va continua si in perioada urmatoare.

"Pentru cei cu apetit mai mare pentru risc recomandam investitiile in actiunile Rompetrol Rafinare Constanta, iar pe cei mai conservatori ii sfatuim sa cumpere actiuni Petrom. O solutie ideala ar fi, probabil, achizitionarea atat de actiuni Petrom, cat si Rompetrol Rafinare Constanta", ne-a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.

"Consider ca vedetele anului viitor vor fi societatile din domeniul petrolier. Fara discutie, de departe se va detasa Petrom, mai ales dupa preluarea efectiva de catre OMV. Evolutia viitoare a Petrom, respectiv cresterea absoluta a cotatiei, va depinde si de rezultatele economico-financiare ale societatii.

In plus, majorarea capitalului social prin aport in numerar prin acordarea dreptului de preemtiune (la pretul de 2.158 lei/actiune) a constituit un mijloc de impulsionare a cotatiei Petrom la bursa", este de parere Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Estinvest.

In ceea ce priveste evolutia de anul viitor a Rompetrol Rafinare Constanta, analistii cred ca lucrurile sunt ceva mai complicate comparativ cu situatia Petrom. "Situatia financiara a firmei ma face sa fiu rezervat, cel putin pe trei luni, in ceea ce priveste o evolutie exploziva a pretului.

Insa nu trebuie uitat faptul ca firma are un potential extraordinar si un management competent si, tocmai pe seama acestora, trebuie urmarita indeaproape, existand sanse sa "calce" pe urmele Petrom", este de parere Murgoci. Alti brokeri merg chiar mai departe si avertizeaza asupra unei aprecieri prea mari a cursului actiunilor rafinariei constantene.

"Rompetrol Rafinare Constanta ar trebui sa inchida anul bursier la 1.000 lei/actiune, sau cat mai aproape de aceasta valoare. De remarcat ca ascensiunea pretului trebuie sa fie una moderata, de circa 1 la suta pe o sedinta bursiera, pentru a conferi pietei ideea de crestere sanatoasa, durabila.

Volatilitatea excesiva trebuie evitata, pentru ca aceasta nu induce ideea de pastrare a titlului odata achizitionat. Asadar, daca in timpul unei sedinte de tranzactionare pretul inregistreaza o crestere abrupta, aceasta va fi imediat corectata", este de parere Dorin Ghidiu, analist la societatea de brokeraj Vanguard.

Potrivit acestuia, actiunile Rompetrol Rafinare Constanta ar putea ajunge, in a doua decada a lunii ianuarie, la 1.150 - 1.200 lei/actiune, fata de 942 lei/actiune - in ultima sedinta bursiera de saptamana trecuta. "Inca de la inceputul lunii ianuarie 2005, actiunea trebuie sa se instaleze la peste 1.

000 lei, continuandu-si cresterea moderata pe medie, pentru a se tranzactiona catre finalul intervalului de subscriere - 21 ianuarie 2005 - ( actionarii rafinariei constantene putand sa cumpere 300 de actiuni la 1.000 de actiuni detinute-n.n.) cu o prima de 15 - 20 la suta fata de valoarea de subscriere (1.000 lei/actiune).

O asemenea valoare este de natura sa stimuleze drenarea de fonduri catre achizitionarea actiunilor nou emise.

O astfel de evolutie poate induce in psihologia investitorilor ideea ca subscrierea este avantajoasa, atat timp cat acestia au perceptia ca pretul mediu ponderat ramane peste valoarea nominala dupa incheierea perioadei de subscriptie", este de parere Dorin Ghidiu, analist la societatea de brokeraj Vanguard.