Mostenirea lasata de cabinetul Nastase viitorului guvern reprezinta o povara de zeci de mii de miliarde de lei deoarece bugetul pe 2005 aprobat recent de putere contine si promisiunile electorale ale guvernului Nastase.

De la pensii marite, mincare in loc de tichete de tren si pina la ajutoare de tot felul si continuarea programelor gen “Cornul si lapte” sau “Bani de liceu”, toate aceste masuri cu care s-a laudat guvernul in campania electorala ne costa mii de miliarde. Aceste programe pot incurca socotelile noului guvern, care va dori, poate, sa adopte alte strategii.

Va fi dispus viitorul guvern sa suporte povara promisiunilor si sa mentina o politica bazata pe pomeni date ca ajutor social?

In bugetul de anul viitor sint prinse sume pentru continuarea programelor sociale incepute de cabinetul Nastase, dar si pentru masuri promise in ultimul moment, chiar in campania electorala.

Ajutoare de mii de miliarde

Bugetul pe anul viitor cuprinde, dupa cum au anuntat surse din Ministerul Finantelor, sume pentru ajutoare sociale sau masuri fara precedent aprobate la final de mandat, cu care guvernul s-a laudat in campanie:

• 2.300 miliarde lei sint alocati pentru compensarea cu 90a a medicamentelor pentru pensionari

• 3.000 miliarde - ajutoare de incalzire a locuintelor, pentru aproximativ un milion de familii

• 6.000 miliarde - subventii pentru energia termica

• Mii de miliarde - recorelarea si recalcularea pensiilor

Alte mii de miliarde promise familiilor cu copii: 4.007 miliarde - alocatii de stat pentru copii;

• 1.228 miliarde - indemnizatii pentru concediu de maternitate si pentru cresterea copiilor mai mici de doi ani sau a celor bolnavi pina la sapte ani;

• 3.198 miliarde - alocatie complementara pentru familiile cu copii si venituri reduse;

• 1.260 miliarde - pentru aproximativ 210.000 familii cu un singur parinte

“Cornul si lapte”: mii de miliarde

• Finantarea Programului “Bani de liceu”, pentru care se aloca suma de 1.435 miliarde lei, pentru circa 100.000 elevi

• Continuarea programului “Cornul si laptele”, pentru circa 1.500.000 copii - aproape 2.400 miliarde

• Dotarea si informatizarea scolilor: 1.292,4 miliarde

• Acordarea de ajutor financiar elevilor si studentilor care provin din familii cu venituri reduse, in vederea achizitionarii de calculatoare - peste 200 miliarde

• Asigurarea finantarii pentru scolarizarea a peste 330.000 studenti, doctoranzi si cursanti - peste 9.800 miliarde

• Peste 2.200 miliarde pentru pregatirea universitara a studentilor - burse, facilitati pentru cazare

• Construirea a peste 125 sali de sport - peste 1.300 miliarde

• Dezvoltarea infrastructurii pentru energia electrica - aproximativ 8.000 miliarde

• Alte masuri anuntate: stimularea angajatorilor pentru incadrarea tinerilor absolventi prin plata unor sume pe o perioada de trei ani (circa 20.000 de tineri); acordarea unor sume echivalente cu 200 milioane lei pentru infiintarea unei exploatatii agricole si a unui sprijin nerambursabil de 15a pentru cumpararea unei suprafete de teren agricol de maximum 20 ha.

Promisiuni de pensii si alte masuri, pe spinarea viitorului guvern

Dintre ultimele promisiuni facute de Adrian Nastase, majoritatea au fost reglementate de acte normative, chiar daca premierul atunci in functie nu a binevoit sa spuna de unde va scoate banii pentru masurile anuntate. Nastase a prezentat aceste promisiuni disperate ca si cum vor fi aplicate imediat, lucru care nu se intimpla.

• Guvernul a promis sotului supravietuitor o pensie speciala de 25% din cuantumul pensiei sotului decedat. Efortul bugetar anuntat: peste 6.000 de miliarde lei. Problema este ca aceste sume se vor acorda si pentru supravietuitorii persoanelor decedate inainte de intrarea in vigoare a actului normativ, desi legile nu se aplica retroactiv.

Actul normativ, publicat deja in Monitorul Oficial, ar urma sa se aplice dupa recalcularea pensiilor, adica de anul viitor. Cabinetul Nastase, care a propus proiectul de lege, nu a explicat insa cum va putea aplica legea viitorul guvern, in conditiile in care bugetul abia reuseste sa acopere pensiile in plata.

Recent, ministrul muncii, Dan Mircea Popescu, se plingea ca numarul pensionarilor e mult mai mare decit al persoanelor active: “Daca continuam asa, nu mai facem fata”.

• Recalcularea pensiilor a fost stabilita de cabinetul Nastase abia la sfirsit de mandat, pe motivul “inechitatii”. Guvernantii au anuntat ca de recalculare vor beneficia 4,3 milioane de pensionari. In realitate, aceasta operatiune se va incheia anul viitor, iar multi dintre batrini nu vor obtine bani in plus daca nu reusesc sa faca rost de documente de la fostele locuri de munca.

Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, suma prevazute in bugetul pe 2005 pentru recalculare este de 7.000 de miliarde.

• Acordarea a cite 100 de milioane de lei, esalonat, pentru romanii care au depus bani la CEC, pina la 1 martie 1992, ca sa-si ia autoturism Dacia. Efortul bugetar anuntat de Nastase: 3.000 de miliarde. Ce nu au spus guvernantii: numarul de posibili beneficiari (37.434 de persoane) reprezinta cam a douazecea parte din numarul total de deponenti.

Ceilalti si-au retras banii intre timp, dupa ani intregi de proteste in urma carora nu au obtinut nimic. Practic, povara acestor plati sta pe umerii noului guvern.

• Prime de 30 de milioane de lei pentru orice proprietar care vrea sa-si caseze masina si apoi sa cumpere una noua, sumele fiind acordate din fondul de mediu.

• Tichetele de calatorie pe CFR de care beneficiaza pensionarii,

ramase neutilizate la sfirsitul anului, vor fi compensate, din 2005, cu produse alimentare de care sa beneficieze pensionarii, potrivit unei ordonante de urgenta. Modul concret de compensare ar urma sa fie stabilit prin hotarire de guvern.

• Alta povara: proiectele de infrastructura si creditele garantate

Cabinetul Nastase a acordat bani in bugetul de anul viitor si pentru proiectele de infrastructura, printre care si bani pentru controversata autostrada Bucuresti-Bors, construita de firma Bechtel. Pentru asemenea lucrari au fost repartizate, in 2005, 42.000 de miliarde, cu 12.000 miliarde lei mai mult ca anul acesta.

La sumele acordate pentru asemenea proiecte se adauga si banii care ar putea fi acoperiti din buget in contul creditelor garantate de stat si neachitate. Asta in conditiile in care au existat suspiciuni referitoare la modul in care au fost acordate aceste garantii. De exemplu, unele credite au fost garantate de stat dupa vizita premierului la societatile respective.

Este vorba de garantarea unui credit de 70 de miliarde lei (doua milioane de dolari) pentru SC Leoser SA, pentru refacerea serelor de la Popesti-Leordeni, distruse de grindina. Guvernul a aprobat garantarea de catre stat a creditului dupa ce Adrian Nastase a fost la fata locului, cu un alai de ministri si consilieri.

Statul a mai garantat si un credit pentru fabrica de medicamente “Sicomed”, dupa ce primul-ministru a fost pe-acolo. Tot cu ocazia unei vizite, de asta-data la Hervil Rimnicu-Vilcea, Adrian Nastase i-a promis patronului un credit de doua milioane de euro de la Eximbank.

Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, spunea la momentul respectiv ca aceste modalitati reprezinta “o sursa de coruptie”. Alti reprezentanti ai oamenilor de afaceri spun ca statul nu ar trebui sa garanteze afaceri private fara a exista niste criterii clare.

De altfel, statul a platit peste 700 de milioane dolari in contul garantiilor, iar viitorului guvern ii ramine o povara uriasa de credite garantate de stat.

Peste un miliard de euro, pomenile electorale

Cabinetul Nastase nu doar ca a promis bani pe care sa-i acorde viitorul executiv, dar inainte de campanie a alocat bani pe buzunarul nostru. In 2003 si 2004 s-au inmultit facilitatile si ajutoarele, subventiile au crescut, iar sute de miliarde de lei s-au dus pe festivitati. Dupa cum a mai aratat “Evenimentul zilei”, doar o parte din factura actiunilor electorale a depasit un miliard de euro.