Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a desemnat ieri prim-ministru pe Calin Popescu-Tariceanu, liderul Partidului National Liberal si copresedinte al Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD. Traian Basescu a explicat ca, dupa publicarea decretului prezidential de desemnare in Monitorul Oficial, Calin Popescu-Tariceanu are un termen de zece zile in care sa prezinte noul guvern in parlament.

Basescu a vorbit insa ca si cum el parea sa fie prim-ministru, si nu presedinte, dind indicatii pe linie guvernamentala.

Presedintele Romaniei a prezentat motivele desemnarii lui Calin Popescu-Tariceanu pentru functia de prim-ministru. In opinia lui Traian Basescu, cel mai important il reprezinta dreptul constitutional al presedintelui tarii, stabilit de articolul 3 al Legii fundamentale, de a desemna un prim-ministru. El a mai spus ca “nici un partid nu detine majoritatea absoluta in parlament.

” Basescu a precizat ca un alt motiv, extrem de puternic din punct de vedere politic, este faptul ca el a fost ales presedinte al Romaniei pe baza sustinerii venite din partea Alianta PNL-PD.

Seful statului a mentionat ca legaturile dintre presedinte si formatiunile politice care l-au sustinut in campania electorala au incetat in momentul in care el a depus juramintul, dar ca are obligatia sa duca la indeplinire angajamentele pe baza carora a fost ales.

Aritmetica prezidentiala nu-i ca aritmetica PSD

Traian Basescu a respins afirmatiile potrivit carora Uniunea PSD+PUR ar avea cei mai multi parlamentari. El a precizat ca Uniunea PSD+PUR nu a fost inregistrata juridic la tribunal, ci doar ca alianta electorala si numai la fostul Birou Electoral Central si a atras atentia ca, in cazul acestor structuri, Legea partidelor politice nu recunoaste calitatea lor juridica.

Traian Basescu a mentionat ca singura alianta inregistrata juridic este Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD. Seful statului a mai spus ca un alt motiv pentru desemnarea lui Calin Popescu-Tariceanu, care are insa o mai mica importanta din punct de vedere politic, a fost cea a seriozitatii, a onorabilitatii.

Presedintele a dat asigurari ca discutiile de marti cu partidele i-au intarit convingerea ca trebuie sa faca ceea ce a promis in campania electorala, fara sa aiba certitudinea ca premierul desemnat va fi in masura sa formeze un guvern care sa treaca in parlament din prima incercare.

Dupa calculele sale, numarul de mandate in parlament arata ca Alianta D.A. are 161 de parlamentari, PSD - 160 (n.r.-159), UDMR, “aliat ferm al Aliantei D.A.” - 32, grupul parlamentar al minoritatilor nationale, altele decit cea maghiara, din Camera Deputatilor - 18. Basescu a apreciat ca, tinind cont de aceste date, rezulta ca Alianta D.A.

are cele mai mari sanse sa formeze o majoritate parlamentara.

PRM si PUR, nici, nici ...

Presedintele a aratat ca, din consultarile pe care le-a avut cu partidele parlamentare, a reiesit ca un program care sa convina intereselor Romaniei ar putea fi sustinut de oricare dintre formatiunile din parlament. Traian Basescu a precizat ca obiectivul este ca noul guvern sa se instaleze “foarte rapid”.

Seful statului a adaugat ca trebuie consultat inclusiv PSD deoarece reprezinta al doilea grup parlamentar dupa Alianta. Basescu a spus ca prim-ministrul nu trebuie sa faca mai putin decit presedintele, care a invitat la consultari si PRM.

Presedintele a precizat ca, de altfel, la consultarile de la Cotroceni, liderul PRM a avut “cele mai mici exigente” in privinta noului guvern, respectiv “sa nu fie gangsteri in executiv”, ceea ce, in opinia lui Traian Basescu, este foarte usor.

Cota unica de impozitare - prin ordonanta de urgenta

Seful statului a mai spus ca este foarte important ca noul guvern sa fie instalat cit mai rapid, avind in vedere ca, pentru indeplinirea promisiunii facute in campanie, referitoare la reducerea fiscalitatii incepind cu 1 ianuarie 2005, este necesar ca o ordonanta de urgenta in acest sens sa fie emisa cel tirziu pe 31 decembrie 2004.

El a avertizat ca emiterea ordonantei oricind in cursul anului 2005 nu va putea face aplicabila aceasta masura decit de la 1 ianuarie 2006. Traian Basescu a precizat ca, in urma analizei stenogramelor de la intilnirile cu partidele politice, s-a conturat, ca “un fir rosu”, nevoia adoptarii unei legi a minoritatilor nationale.

O conditie pe care au pus-o partidele o reprezinta, dupa cum a aratat Basescu, lupta impotriva coruptiei, pe care o cer cu fermitate toate formatiunile politice. Presedintele Romaniei a precizat ca la intilnirile cu partidele nu s-au discutat nume de ministri deoarece “seful statului nu negociaza nimic”, aceasta fiind problema premierului desemnat.

Intrebat daca la discutii au fost propuse si alte persoane pentru functia de prim-ministru, presedintele a raspuns: “Nu a fost propus Mircea Geoana”.

Autonomia locala, in pilde despre functionari bancari si tractoristi

Basescu a apreciat ca administratiile locale au devenit doar niste platitoare ale serviciilor publice descentralizate. “Am probleme sa le explic inclusiv ungurilor cit de departe trebuie sa ajungem cu autonomia locala”, a afirmat seful statului. El a spus ca UDMR nici nu ridica o asemenea problema. Pentru a explica importanta autonomiei locale, Traian Basescu a exemplificat cu domeniul educatiei.

El a sustinut ca, atita timp cit administratia locala finanteaza puternic educatia, trebuie sa poata sa se si pronunte in acest domeniu. Presedintele este de parere ca Ministerul Educatiei ar trebui sa stabileasca o parte a materiilor pentru examenul de bacalureat, iar la nivel local sa se stabileasca obiectele de specialitate pentru acest examen in functie de specificul si necesitatile zonei.

El a mai spus ca daca, spre exemplu, la Cluj este nevoie de 30 de functionari bancari, iar in Bucuresti exista mai multe unitati de invatamint cu acest profil, dar are nevoie de tractoristi, specialistii necesari la Cluj pot urma cursurile in Capitala, iar tractoristii necesari in Bucuresti pot face cursuri la Cluj.