Dupa ce sindicalistii care au devenit parlamentari pe listele PRM au rupt orice relatie cu partidul lui Vadim Tudor, BNS si-a netezit drumul spre fuziunea cu CNSLR-Fratia.

Conducerea BNS a declarat ieri ca anul viitor va relua negocierile cu confederatia pastorita cindva de Miron Mitrea, pentru a infiinta cea mai mare organizatie sindicala din estul Europei.

De cealalta parte, Marius Petcu, actualul presedinte al CNSLR-Fratia, a declarat, in exclusivitate pentru „Cotidianul”: „Noi am pastrat aceiasi termeni in ceea ce priveste fuziunea cu BNS. Acordul politic incheiat intre partidul infiintat de BNS si PRM a stirnit anumite reactii in organizatia noastra.

Acum, dupa ce s-au limpezit lucrurile din punct de vedere politic, vom relua negocierile privind fuziunea. La sfirsitul lui ianuarie 2005, cind vom avea Consiliul National, vom lua in discutie acest subiect. Faptul ca parlamentarii de la BNS au declarat ca au rupt orice relatie cu PRM este un element ce va face mai usor procesul de fuziune”.

„Problemele tehnice” s-au rezolvat

Fuziunea dintre BNS si CNSLR-Fratia trebuia sa aiba loc in vara. Se negociase totul (functii, patrimoniu, denumire etc.) si nimic nu parea sa stea in calea mariajului intre cele doua organizatii.

S-a stabilit data evenimentului, s-au facut toate invitatiile si, surpriza, cu doua zile inainte de nunta, mirii s-au razgindit. Intr-o conferinta de presa comuna, liderii celor doua confederatii sindicale au anuntat, cu fetele plouate, ca fuziunea se amina, „din motive tehnice”.

S-a spus atunci ca noua confederatie va avea un vid de putere de cel putin 45 de zile, pina va fi recunoscuta oficial de tribunal, iar acest lucru nu trebuia sa se intimple, pentru ca se negociau lucruri importante cu Guvernul.

De fapt, Ambasada SUA la Bucuresti, dupa ce a aflat de acordul politic incheiat de partidul infiintat de BNS cu PRM, a trimis celor doua confederatii cite o scrisoare in care le-a spus direct ca SUA nu agreeaza aceasta intelegere.

A urmat o vizita a lui Dumitru Costin, presedintele BNS, la Washington, unde a discutat cu inalti oficiali americani din Departamentul de Stat despre acordul pe care Partidul Blocul National Democrat l-a parafat cu PRM. Dupa episodul din State, a urmat anuntul public referitor la renuntarea la fuziune.