Decizia suspendării a venit in ziua de 20 decembrie, din cauza unei firme care a contestat in instanţă atribuirea traseelor de transport rutier de persone. Astfel, după 31 decembrie 2004, pentru nu se ştie cit timp, transportul cu microbuze atit in oraşe, cit şi cel dintre oraşe ar putea fi paralizat.

Suspendarea licenţelor a fost făcută de Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, care, in baza hotăririi Curţii de Apel Bucureşti, nu a mai publicat listele electronice cu repartiţia pe trasee. Lista cu atribuirea rutelor este făcută de Ministerul Transporturilor.

O dată cu anularea licenţelor, peste 20.000 de rute de călători vor fi anulate. „Ne aflăm intr-o situaţie neplăcută şi nedorită. In urma suspendării metodologiei de atribuire a traseelor, sute de mii de oameni nu vor putea să se deplaseze la locul de muncă, iar cele 6.

500 de firme transportatoare vor intra sub incidenţa legii de la 1 ianuarie, agenţii economici riscind chiar inchisoare de la 6 luni la 3 ani“, a declarat Ilie Cobrescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Patronale a Transportatorilor Rutieri din Romania (FNPTRR).

„Firma care nu a fost mulţumită de atribuirea care s-a făcut se numeşte GBM Tours Group SRL şi este singura nemulţumită dintre cele 3.500 de firme cărora li se repartizase traseu“, a precizat Cobrescu, adăugind că societatea a fost infiinţată in 2004 şi are doar 4 microbuze inchiriate.

Sindicaliştii apelează la Miron Mitrea

„Din cauza vidului politic existent, singurul care poate pune punct acestei situaţii este Ministerul Transporturilor“, a spus Cobrescu. Ministrul Transporturilor poate prelungi licenţele de transport actuale printr-un ordin, pină la apariţia unei ordonanţe de guvern.

„Ne aflăm de două zile in discuţii cu ministerul şi sperăm să ajungem la o inţelegere. Vom purta discuţii, dacă va fi nevoie, şi in perioada Sărbătorilor“, a adăugat preşedintele FNPTRR.

In cazul in care nu se vor inţelege asupra prelungirii licenţelor, Cobrescu a precizat că va recurge la „metode extreme“: greve, mitinguri, tot ce prevede legea pentru astfel de proteste, incepind cu data de 25 decembrie. „Am primit mii de plingeri din toată ţara, oamenii vor să inconjoare primăriile, prefecturile“, a mai spus Cobrescu.

Suspendarea licenţelor va aduce pagube de mii de miliarde de lei, ducind la falimentul sigur al agenţilor economici. El a adăugat că pagube oricum vor fi, chiar dacă se vor prelungi licenţele. „Sint vreo 3.000 de maşini care aşteptau să se facă atribuirea de trasee. Ce se va intimpla cu aceşti oameni?“, a adăugat Cobrescu.