Eurosanctiuni pentru Grecia si Ungaria

de     Cotidianul
Joi, 23 decembrie 2004, 0:00


Comisia Europeana (CE) urma sa decida ieri, la Bruxelles, continuarea procedurilor disciplinare impotriva Greciei si Ungariei pentru incalcarea limitei deficitului bugetar stabilit de Pactul de Stabilitate pentru zona monedei unice europene.

Executivul european urma sa confirme ca Budapesta si Atena risca sa fie sanctionate pentru ca nu au adoptat suficiente masuri pentru reducerea, in anul fiscal viitor, a deficitului bugetar.

Conform Pactului de Stabilitate, tarile care au adoptat sau se pregatesc sa adopte euro, trebuie sa-si limiteze deficitul bugetar pina la pragul de 3% din PIB, in caz contrar riscind sa fie sanctionate financiar pentru consecintele pe care situatia bugetara nationala le poate avea asupra monedei unice.

Decizia finala pentru impunerea penalitatilor, care pot ajunge la miliarde de euro, apartine Ecofin, consiliul ministrilor de Finante din UE.

CE urma sa opreasca ieri procedura disciplinara impotriva Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Maltei si Ciprului, care au beneficiat de precedentul ce a eliminat riscul sanctiunilor pentru Franta si Germania.

Cele doua mari economii ale zonei euro, care au incalcat trei ani la rind Pactul de Stabilitate, au reusit de fiecare data sa evite amenzile prin decizia Ecofin. CE nu a reusit sa impuna penalitati Parisului si Berlinului, nici dupa actiunea intentata la Curtea Europeana de Justitie.25 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi