Pe langa cumparaturi, impodobirea bradului si prepararea bucatelor traditionale, de Craciun, romanul trebuie sa mai aiba grija de un aspect: functionalitatea televizorului!

Motivul? Avalansa de vedete, emisiuni speciale, filme, spectacole sau concursuri pregatite special de posturile de televiziune. Chiar daca unii dintre noi au un sentiment de deja-vu cu privire la grilele speciale de Craciun, majoritatea romanilor abia asteapta aceasta sarbatoare, fiind dependenti de televizor.

Tinand cont de acest aspect, vom incerca sa prezentam principalele repere ale celor trei zile de Craciun de la Antena 1, Acasa TV, PRO TV si TVR 1.

Oferta postului din Baneasa, Antena 1, incepe in Ajunul Craciunului cu pelicula "Contele de Monte Cristo", ce va fi difuzata in reluare sambata de la ora 14.00. Cea mai noua ecranizare a romanului scris de Alexandre Dumas le ofera telespectatorilor romani ocazia reintalniri cu actorul Jim Caviezel, cel care a interpretat rolul Iisus in "Patimile lui Hristos".

Prima zi de Craciun va continua de la ora 16.30 cu o editie speciala a emisiunii "Cei mai frumosi ani", prezentata ca de obicei de Crina Matei. Alaturi de Alexandru Arsinel si Stela Popescu, in platoul emisiunii ii veti vedea pe Emilia Popescu, Aurel Tamas, Fuego, Veta Biris, Dorel Visan, Nicu Constantin, Olimpia Panciu, Dida Dragan sau Andra.

Spectacolul va continua de la ora 20.15 cu emisiunea "Examen de Mos Craciun", prezentata de Cristina de la Blondy si de Bogdan de la trupa Bliss.

Personajul principal al acestui show este Mos Craciun, in cvadruplu exemplar. Ca la orice emisiune-concurs, vor exista patru vedete: Falemi, Maria Carneci, Alexandra Dinu si Catalin Botezatu, insotite de patru Mosi Craciuni, fiecare vedeta incercand sa-i convinga pe membrii juriului ca exemplarul adus de ei este cel original.

Sirul emisiunilor-concurs, cuvantul de ordine al programului Antenei 1, va continua si a doua zi de Craciun cu editia speciala a emisiunii "Folclorul contraataca", la care vor participa Florica Zaha, Dinu Iancu Salajeanu, Niculina Stoican, Talisman, Stigma si Giulia. Pe scurt, programul Antenei 1 sta sub semnul emisiunilor-concurs de divertisment.

Numai iubire la Acasa TV

Programul special al liderului in materie de telenovele, Acasa TV, debuteaza in mare verva chiar din Ajunul Craciunului, cu documentarul "Povestea Craciunului" (12.30), urmat de la ora 13.00 de "Cristina Show" - o editie in care ii veti vedea pe actorii Martha Julia si Gabriel Soto.

Seara de Ajun programeaza finala emisiunii "Un barbat adevarat" (21.00), ce propune o confruntare intre Pepe - iubitul din viata de zi cu zi a Oanei Zavoranu - si Alexandru Papadopol - iubitul Oanei din telenovela "Numai iubirea".

Dupa aceasta confruntare a "barbatilor adevarati", romanii patrund in atmosfera Craciunului cu ajutorul Concertului de Craciun de la Vatican (23.00).

In prima zi de Craciun, intre orele 8.00 si 11.30, programul postului Acasa este dedicat exclusiv copiilor. In jurul pranzului urmeaza concertul "Jose Carreras - in jurul lumii", in care celebrul tenor este acompaniat de Orchestra Simfonica din Viena.

Trecerea de la clasic la contemporan este asigurata de Ricky Martin, Celine Dion, Gloria Estefan sau Babyface, intr-un dar muzical oferit sub genericul "Asa e Craciunul".

Seria concertelor extraordinare continua la ora 19.00 cu "Concertul special de Craciun Celine Dion" si se incheie de la ora 23.00 cu "Zucchero" si prietenii", un spectacol in care celebrul cantaret italian va fi acompaniat de Luciano Pavarotti, Paul Young, Eric Clapton, Brian May si The Cranberries.

Cea de-a doua zi de Craciun programeaza documentarul "Craciunul la New York" (11.30), filmul "Craciunul iubirii" (21.00) si concertul sustinut de Rod Stewart la celebra Royal Albert Hall din Londra. La capitolul filme, Craciunul este dominat de trilogia "Uite cine vorbeste".

Stefan Banica jr aduce Craciunul la PRO TV

Dupa un program dedicat copiilor, urmat de filmul de actiune "Omul fara chip", in Ajunul Craciunului PRO TV il prezinta pe Mos Craciun la "Daruiesti si Castigi", alaturi de Cristi Tabara.

Seara va continua cu filmul de comedie "Ora de varf 2", in care il veti vedea pe inegalabilul maestru al artelor martiale Jackie Chan.

Momentul-cheie al serii Ajunului este concertul "Doar odata-i Craciunul" (23.30), un spectacol de lumini, colinde si rock´n´roll pe care Stefan Banica jr, "The Fifties" si "Rock´n´Roll Band" l-au sustinut pe 17 si 18 decembrie la Sala Palatului din Capitala.

Prima seara de Craciun este dedicata distractiei, primul reper fiind comedia "Garcea si oltenii" (20.30), produsa de MediaPro Pictures. Distractia va continua cu serialul "La Bloc", intr-un episod special de Craciun.

Cea de-a doua zi de Craciun ofera doua repere importante pentru gusturi total diferite: concertul traditional sustinut de elevii Colegiului PRO, sub supravegherea sopranei Mariana Nicolesco (8.00), si "Craciunul de vis", oferit de echipa nebunilor din Vacanta Mare (20.15).

TVR 1 - de la colinde, la Nightwish, Angela Gheorghiu sau Jose Carreras

Maratonul postului public incepe maine, in Ajunul Craciunului, de la ora 10.00, cu un concert de colinde sustinut de Corul Allegretto, pe 17 decembrie, la aniversarea a 30 de ani de existenta.

Intre orele 12.30 -13.30, iubitorii folclorului vor urmari, intr-o editie speciala a Tezaurului folcloric", concertul "Deschide usa, crestine!", organizat de Marioara Murarescu. La spectacolul desfasurat pe 21 decembrie la Cluj si-au dat concursul artisti precum: Dumitru Farcas, Veta Biris, Nicolae Furdui Iancu, Gheorghe Turda sau Valeria Peter Predescu.

Seara Ajunului este dedicata vedetelor autohtone, in emisiunea "Craciun de 5 stele" (20.00), prezentata de Gianina Corondan si Cosmin Cernat. Invitatii acestei emisiuni vor fi Stela Popescu, Florin Piersic, baletul Teatrului "Toma Caragiu" din Ploiesti, Narcisa Suciu, Paula Seling, A.S.I.A., Benone Sinulescu sau Lucretia Ciobanu.

Programul serii se va incheia cu un concert sustinut in 2003 de trupa Westlife.

Prima zi de Craciun propune, la ora 17.00, spectacolul extraordinar al Angelei Gheorghiu, sustinut la Sala Palatului din Capitala. Dupa aceasta ora de arta, programul continua cu vedetele TVR 1, care vor povesti telespectatorilor cum asteapta alaturi de familiile lor Craciunul si Anul Nou.

Cu aceasta ocazie, veti putea patrunde in casele vedetelor Gianina Corondan, Raluca Moianu, Celia Petricu, Cosmin Cernat sau Irina Pacurariu.

Seara va fi dominata de editia speciala a "Suprizelor" Andreei Marin (20.00).

Cea de-a doua zi de Craciun programeaza o editie speciala a emisiunii "Danutz SRL" (14.15), cu Dan Bittman la timona, continuand seara cu doua concerte de exceptie: "Holograf si prietenii" (21.55) - desfasurat pe 15 decembrie la Sala Polivalenta - si concertul extraordinar Nightwish (23.00), sustinut de celebra trupa finlandeza pe 19 noiembrie pe scena Salii Palatului.

Cam aceasta ar fi oferta celor mai importante posturi de televiziune. Telecomanda va apartine!