Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul de desemnare a lui Călin Popescu Tăriceanu prim-ministru, iar după publicarea documentului in Monitorul oficial, acesta are un termen de zece zile in care să prezinte noul Guvern in Parlament.

Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că decretul prezidenţial va fi publicat in Monitorul Oficial chiar in cursul zilei de miercuri.

Argumentele desemnării

Preşedintele a prezentat, intr-o conferinţă de presă, motivele desemnării lui Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de prim-ministru.

Traian Băsescu a declarat că cel mai important motiv este dat de dreptul constituţional al preşedintelui ţării de a desemna un prim-ministru, in condiţiile in care nici un partid nu deţine majoritatea absolută in Parlament.

Şeful statului a precizat că un alt motiv, extrem de puternic din punct de vedere politic, este faptul că el a fost ales preşedinte fiind susţinut de Alianţa PNL-PD.

Preşedintele Romaniei a precizat că, desigur, legăturile dintre preşedinte şi formaţiunile politice care l-au susţinut in campania electorală au incetat in momentul in care el a depus jurămantul, dar că are obligaţia să ducă la indeplinire angajamentele pe baza cărora a fost ales.

Referindu-se la faptul că in ultima perioadă s-a vehiculat că Uniunea PSD+PUR ar avea cei mai mulţi parlamentari, Traian Băsescu a afirmat că realitatea politică şi legală spune altceva.

Călin Popescu Tăriceanu a fost candidatul desemnat al Alianţei PNL-PD la funcţia de prim ministru

El a precizat că Uniunea PSD+PUR nu a fost inregistrată juridic, ci doar ca alianţă electorală, iar pentru astfel de structuri Legea partidelor politice nu recunoaşte calitatea lor juridică.

Traian Băsescu a menţionat că singura alianţă inregistrată juridic este Alianţa D.A.

El a mai spus că o altă motivaţie pentru desemnarea lui Tăriceanu, care are insă o mai mică importanţă din punct de vedere politic, a fost cea a seriozităţii, a onorabilităţii, pentru el fiind foarte important ca odată ales preşedinte al ţării să-l desemneze pentru formarea Guvernului pe cel cu care a făcut

tandem in campania electorală.

Negocierile cu partidele politice

Şeful statului a declarat că discuţiile de marţi cu partidele i-au intărit convingerea că trebuie să facă ceea ce a promis in campania electorală, fără să aibă certitudinea că premierul desemnat va fi in măsură să formeze un guvern care să treacă in Parlament din prima incercare.

El a prezentat situaţia alianţelor in momentul de faţă, care din punct de vedere al forţelor electorale se prezintă astfel: Alianţa D.A. - 161 de parlamentari, PSD - 160 (n.r. - 159), UDMR, "aliat ferm al Alianţei D.A." - 32, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor - 18.

Preşedintele Băsescu a apreciat că, ţinand cont de aceste date şi mergand pe ideea capacităţii unei formaţiuni politice de a intruni cea mai mare susţinere in Parlament, rezultă că Alianţa D.A. are cele mai mari şanse.

El a mai spus că nu există incă certitudinea in privinţa unui sprijin al PUR pentru Guvernul pe care il va propune Călin Popescu Tăriceanu şi nici in legătură cu reacţia PRM.

Preşedintele a precizat insă că, din consultările pe care le-a avut cu partidele parlamentare, a reieşit că un program care să convină intereselor Romaniei ar putea fi susţinut de oricare dintre formaţiunile politice din Parlament.

Traian Băsescu a precizat că obiectivul este ca noul Guvern să se instaleze "foarte rapid". El a cerut public premierului desemnat să consulte toate partidele parlamentare, existand posibilitatea să convingă şi alte formaţiuni sau parlamentari, iar Guvernul să obţină susţinere incă de la inceput.

Şeful statului a precizat că trebuie consultat inclusiv PSD, deoarece reprezintă al doilea grup parlamentar după Alianţă.

Răspunzand unei intrebări, domnul Băsescu a spus că primul-ministru nu trebuie să facă mai puţin decat preşedintele, care a invitat la consultări şi PRM.

Preşedintele a precizat că, de altfel, la consultările de la Cotroceni, liderul PRM a avut cele mai mici exigenţe in privinţa noului Guvern, respectiv să nu fie "gangsteri" in Executiv, ceea ce, in opinia lui Traian Băsescu, este foarte uşor.

Reducerea fiscalităţii

Preşedintele a mai spus că este foarte important ca noul Guvern să fie instalat cat mai rapid, deoarece pentru indeplinirea promisiunii făcute in campanie referitoare la reducerea fiscalităţii incepand cu 1 ianuarie 2005 este necesar ca ordonanţa de urgenţă in acest sens să fie emisă cel tarziu in 31 decembrie 2004.

In caz contrar, emiterea ordonanţei in acest sens oricand in cursul anului 2005 nu va putea face aplicabilă această măsură decat de la 1 ianuarie 2006.

Traian Băsescu a declarat că nu crede că "acum" se poate realiza o formulă guvernamentală extinsă, dar că s-ar putea realiza sprijinul parlamentar pentru ca Guvernul să treacă de Parlament de la prima incercare.

Şeful statului a mai spus că, la consultările de la Cotroceni, nu a văzut ostilitate din partea nici unui partid politic, chiar dacă PSD doreşte să fie implicat in actul de guvernare.

"Aici ne putem pune o intrebare simplă, care ţine de credibilitatea preşedintelui", a adăugat Băsescu.

Legea minorităţilor

Traian Băsescu a precizat că, in urma analizei stenogramelor de la intalnirile cu partidele politice, s-a conturat ca o constată, ca "un fir roşu" nevoia adoptării unei Legi a minorităţilor naţionale.

O altă constantă o reprezintă lupta impotriva corupţiei, pe care o cer cu fermitate toate partidele politice.

Domnul Băsescu a precizat că la intalnirile cu partidele nu s-au discutat nume de miniştri, deoarece preşedintele Romaniei nu negociază nimic, aceasta fiind problema premierului desemnat.

Intrebat dacă la discuţii au fost propuse şi alte persoane pentru funcţia de prim-ministru, preşedintele a răspuns: "Nu a fost propus Mircea Geoană".

Traian Băsescu a refuzat să precizeze cine va fi desemnat prim-ministru, dacă Guvernul propus de Călin Popescu Tăriceanu nu va intruni majoritatea voturilor in Parlament.