Prima măsură a Guvernului Tăriceanu umează a fi reducerea impozitelor la 16%, iniţiativă care, aşa cum a declarat preşedintele Traian Băsescu se vrea a fi concretizată pană la 31 decembrie, şi aplicabilă de la 1 ianuarie 2005,dacă Guvernul va fi acceptat de Parlament din prima incercare.

Alianţa DA a avut in campania electorală cea mai generoasă ofertă privind cota de impunere.

16%, atat pentru impozitul pe profit, care este acum 25%, cat şi pentru impozitul pe venit, care se ridică in pezent la 23,7%.

Reprezentanţii Alianţei susţin că această reducere bruscă a cotei de impozitare este menită a curma, tot brusc, presiunea fiscală care ar aduce mari prejudicii salariaţilor şi angajatorilor.

Odată cu reducerea cotei de impozitare, spune Alianţa, populaţia şi intreprinderile vor putea suporta mai uşor povara fiscală şi colectarea veniturilor la bugetul de stat va fi mult mai bună.

Astfel, banii pot fi dirijaţi către investiţii, iar patronii ar fi incurajaţi să angajeze cat mai mult - deci o reducere a şomajului.

Liderii Alianţei spun că impozitarea excesivă pe care a mers PSD-ul a menţinut şi chiar extins economia subterană, a făcut posibilă apariţia unor pieţe şi preţuri paralele, salariile au fost de mizerie, multe dintre acestea fiind plătite din surse nelegale.

Toate acestea, coroborate cu scutirea sau eşalonarea unor datorii către buget pentru unele societăţi şi nepedepsirea penală a evaziunii fiscale, ar fi dus la un impozit impovărător.

Reducerea cotei de impozitare la 16% nu a fost insă privită cu ochi buni de noul partener de Guvernare al Alianţei, UDMR. Marko Bella spunea recent că Uniunea ar fi de acord cu scăderea impozitelor cu 2,3 procente.

Şi analiştii spun că aplicarea grabnică a măsurii de către noul Guvern nu ar fi altceva decat respectarea unei promisiuni electorale, care ar intra insă, in coliziune cu acordurile semnate cu FMI care prevăd plafonarea salariilor.