Vom avea un nou Guvern inainte de Revelion. Calculele lui Basescu s-au dovedit corecte. Cu sprijinul PUR si UDMR, cabinetul lui Calin Popescu Tariceanu va fi validat de Parlament, iar PSD-ul va fi fortat sa treaca in opozitie. Criticii acestei formule avertizeaza, insa, ca riscam sa retraim dezastrul CDR-ist, cand "algoritmul" a generat o ineficienta patologica.

Ei sustin ca fragilul echilibru al fortelor politice nu poate naste decat instabilitate, Guvernul Tariceanu putandu-se astepta, in orice clipa, la tradari si dezertari din partea sustinatorilor sai din Parlament. Un Parlament in care, in ultimele zile, PSD-ul a reusit sa-si faca mendrele, cu sprijinul neprecupetit al PRM. Dupa ce a fost decorat de Ion Iliescu, Vadim s-a sucit brusc.

A uitat ca, vreme de luni de zile, a facut spume la gura impotriva coruptiei din PSD. A uitat ca, indirect, si-a indemnat electoratul sa voteze cu Basescu, in turul doi. Luni, el le-a ordonat parlamentarilor PRM sa ii sprijine la presedintia celor doua Camere pe candidatii PSD. Sa voteze pentru Vacaroiu si Nastase.

Acelasi Nastase impotriva caruia lansase, nu de mult, niste atacuri atat de josnice incat pana si cei mai acerbi critici ai fostului premier s-au declarat scarbiti.

Inconsecventa liderului PRM nu mai mira pe nimeni. Vadim si-a demonstrat deja capacitatea de a trece de la o extrema la alta abandonand traditionalul sau discurs antisemit pentru a deveni, peste noapte, cel mai devotat "prieten" al Israelului.

Si-a adus apoi consilieri evreii, i-a ridicat o statuie lui Yitzhak Rabin, a lacrimat la Auschwitz si, in timpul unei vizite la Ierusalim, a promis ca va fi "credincios ca un caine" intereselor israeliene.

Filosemitul Vadim a obtinut, la alegerile din 2004, un scor mult inferior celui reusit in urma cu patru ani. Eu nu cred ca electoratul care a abandonat PRM-ul era format numai din extremisti fanatici. Sunt convinsa ca multi dintre fostii sai sustinatori au fost socati de lipsa de coerenta a lui Vadim. Cei care i-au ramas fideli au crezut in discursul sau anti-coruptie. Un discurs anti-PSD.

Iata, insa, ca acum parlamentarii Romaniei Mari schimba din nou macazul, sustinand cu voiosie candidaturile lui Nastase si Vacaroiu la presedintia celor doua Camere. Ce sa mai inteleaga electoratul PRM din atatea metamorfoze? O intrebare care ar deveni extrem de importanta in cazul unor alegeri anticipate.

In Parlament se confrunta doua mari forte politice, aflate intr-un echilibru aproape perfect. In acest context, formatiunile de rangul doi pot inclina balanta in favoarea Aliantei DA sau in favoarea PSD. Curtate, oficial sau in culise, de ambele tabere, aceste partide incearca sa speculeze momentul prielnic si sa obtina maximum de profit. Ceea ce, pana la un punct, ar fi normal.

Anormala este, insa, transformarea anumitor grupuri parlamentare intr-un fel de unitati de mercenari, dispuse sa treaca fara sovaiala in solda celui care da mai mult. Gata sa-si liciteze voturile, fara nici un fel de scrupul ideologic sau moral.

Liderii unor partide pe care sustinerea populara nu le indreptateste sa emita pretentii au inceput sa-si dea aere de eminente cenusii si sa puna conditii. Sa ameninte si sa faca fite.

Spre cinstea lui, Basescu nu s-a lasat impresionat de acest circ. A declarat raspicat ca perspectiva alegerilor anticipate nu il sperie. Nici nu are de ce. Un nou scrutin, in primavara, ar fi cu siguranta in avantajul Aliantei DA. Cu Basescu la Cotroceni, fraude electorale ca cele din noiembrie nu ar mai fi posibile. Cu totul altfel ar arata si campania.

Nu, nu cred ca noul presedinte ar urma modelul lui Ion Iliescu, sustinandu-si, in dispretul legii, formatiunea politica. Sunt, insa, sigura ca televiziunile nu-si vor mai permite sa favorizeze fatis PSD-ul. Scandalul Miron Cozma a demonstrat ca, atunci cand este libera, presa poate deveni o forta.

Daca Iliescu l-ar fi gratiat pe Cozma in urma cu sase luni, sunt convinsa ca evenimentul trecea aproape neobservat. O simpla stire in jurnalele televizate, poate cateva editoriale indignate in ziarele "nealiniate". Atat si nimic mai mult. Pana la alegeri, cazul ar fi fost uitat. Miron Cozma ar fi fost azi un om liber. Ion Iliescu a calculat, insa, gresit.

El nu a anticipat faptul ca, in numai cateva zile, PSD-ul pierduse controlul asupra mass-media. O eroare grava, care a mototolit rau imaginea partidului sau.

In ipoteza unor alegeri anticipate, PSD-ul ar fi nevoit sa-si contrazica propriul discurs de dinaintea turului doi, cand incerca sa convinga electoratul ca trebuie sa-l voteze pe Adrian Nastase, intrucat, vezi Doamne, coabitarea este o nenorocire. Or, acum presedinte este Basescu si nimic nu mai poate schimba acest fapt.

Daca ar fi fost consecventi, liderii PSD trebuiau sa treaca imediat in Opozitie, ca doar s-au laudat ca urmaresc numai binele tarii.

Perspectiva anticipatelor ar trebui sa-i sperie in primul rand pe liderii partidelor mici, care astazi se cred indispensabili. Dintre formatiunile care arbitreaza acum lupta celor mari, numai UDMR poate conta pe un electorat constant. PRM-ul ar putea avea mari dificultati sa-si convinga alegatorii ca lupta nemilos impotriva coruptiei sprijinind PSD-ul.

Cat despre PUR, la un nou scrutin l-am putea considera ca si iesit din Parlament. Electoratul nu are memoria chiar asa de scurta cum par sa creada unii politicieni. Partidele "traseiste" vor fi, mai devreme sau mai tarziu, sanctionate la urne. Exact pe asta mizeaza si Basescu.