Presa de la Teheran, dar si din alte capitale ale lumii continua sa comenteze arestarea a cel putin zece persoane acuzate ca ar fi transmis informatii despre activitatile nucleare iraniene serviciilor de spionaj israeliene si americane. De asemenea, agentia "France Presse" noteaza ca ele mai sunt acuzate ca ar fi propus Iranului sa-i vanda o bomba atomica, ceea ce era, in fapt, o provocare.

Ministrul iranian al Informatiilor, Ali Yunessi, citat de agentia oficiala Irna, a anuntat ca "peste zece spioni nucleari au fost arestati in cursul acestui an. Ei lucrau pentru Mossad (serviciul secret israelian - n.n.) si CIA si au fost retinuti la Teheran si Hormozgan (sudul tarii)".

Unii dintre ei, dupa toate probabilitatile trei, "lucrau pentru Organizatia iraniana pentru energie atomica, altii aveau profesiuni liberale ori erau functionari ai guvernului iranian", a mai spus Yunessi. El a adaugat ca identitatea celor arestati nu va fi dezvaluita pana la inceperea procesului lor.

Desi, potrivit lui Yunessi, informatiile la care au avut ei acces erau "fara valoare", suspectii respectivi au fost predati Tribunalului Revolutionar, condus de "durii" regimului de la Teheran, care judeca toate crimele comise la adresa securitatii statului.

Ali Yunessi arata ca misiunea principala a acestora ar fi constat in fabricarea unor falsuri si in perturbarea programului nuclear, despre care Teheranul sustine ca are scopuri exclusiv civile.

Serviciile secrete iraniene ar fi arestat "spioni trimisi de americani si israelieni pentru a propune iranienilor sa le vanda o bomba atomica pe baza de uraniu", astfel incat strainatatea sa afle ca Teheranul este interesat de armamentul nuclear", sustinea ministrul amintit.

La inceputul lunii, Iranul anuntase ca, inainte de a aresta un director din industria nucleara care furnizase informatii americanilor in timpul calatoriilor sale in strainatate, serviciile secrete de la Teheran - stiind ce joc face acesta - s-au folosit de el in mod direct pentru a oferi informatii false americanilor, spre a-i insela.

Munca spionilor respectivi a fost sprijinita de "ipocriti" - termen prin care Teheranul desemneaza organizatiile de opozitie islamice din exil, foarte active in combaterea regimului iranian. In trecut, in numeroase randuri, "Mujahedinii Poporului" (organizatia de opozitie din exil) au afirmat ca au transmis informatii vitale atat SUA, cat si altor state.

Nu e vorba de primul scandal de spionaj in care Iranul acuza Israelul ori SUA. Reamintim ca, in 1998, au fost arestati 13 evrei din Shiraz (sudul iranian), acuzati ca spionau pentru Israel, ei fiind condamnati la diverse pedepse cu inchisoarea.