Primii colindatori care au urcat, in acest an, dealul Cotrocenilor nu au dat peste obisnuita gazda Ion Iliescu, ci peste noul locatar, nonconformist, al Palatului. Doua coruri de copii - unul din Husi, celalalt din Bucuresti - si o echipa de studenti la Teologie au constituit, pentru Traian Basescu, pretextul de a-si da drumul la gura, inca o data, in pretentioasa Sala a Unirii.

Presedintele n-a rezistat prea mult canonului oficial care-l aseza la o distanta respectabila de prichindeii moldoveni, imbracati in costume populare. S-a apropiat de cor, a intrat printre randuri si, dupa recital, le-a amintit copiilor ca a fost deputatul parintilor lor vreme de opt ani.

Vazand capra de lemn a colindatorilor, a zambit smechereste: "He-he, vedeti ca ati venit prea tarziu cu capra asta aici. Tapul a fost la Cotroceni acum vreo opt ani...". Mutandu-se in dreapta bradului, acolo unde performa corul micutilor bucuresteni, Basescu si-a mutat atentia asupra unui pusti imbracat din crestet pana-n talpi in echipamentul echipei de fotbal a Rapidului.

"Tu esti rapidist, bravo!", l-a felicitat seful statului, dupa care a creat o mica diversiune, chemandu-i pe uratori, unul cate unul, langa el, chiar in timpul colindului. La inmanarea cadourilor, Basescu l-a consiliat pe micul rapidist: "Tu du-i-l lu' Copos pe al tau, ca-i sarac...".

Asistat la momentul artistic de consilierii prezidentiali si de fostul secretar de stat de la Externe, Mihai Razvan Ungureanu, Basescu a primit in permanenta indicatii scenice de la Dumitru Honciu, seful protocolului de la Cotroceni, dar nu le-a respectat cu sfintenie. El s-a lasat sorcovit de colindatori, dar nu in picioare, ci asezat pe vine, ca sa fie la inaltimea uratorilor.

Dupa ce si-a luat la revedere de la copii, Basescu i-a anuntat pe ziaristi ca isi va petrece sarbatorile cu familia doar in limita putinului timp liber pe care il are: "Da' ce, avem Guvern ca sa ma gandesc la Craciun?" Intrebat ce si-ar dori sa primeasca de la Mos, presedintele a raspuns: "Un guvern". Proaspat tuns, Basescu a fost chestionat de jurnalisti in legatura cu schimbarea de look.

"De ce, va place? Vi se pare ca sunt mai frumos?", a raspuns, razand, seful statului, dupa care i-a intristat pe ziaristii acreditati la Cotroceni cu formula: "Eu voi fi in Palat si zilele astea".