Cresterea incasarilor peste nivelul programat si mentinerea in frau a cheltuielilor vor face, potrivit estimarilor Ministerului Finantelor, ca deficitul bugetar sa fie de 1,5 la suta din PIB, cu 0,1 la suta mai mic decat cel convenit prin acordul cu FMI.

Cheltuieli peste nivelul programat s-au inregistrat la nivelul AND, care a avut de onorat unele angajamente de plata pentru proiecte contractate cu cateva luni in urma. Pe de alta parte, veniturile statului s-au situat la un nivel peste cel programat. Potrivit aceleiasi surse, Fiscul a reusit sa stranga in plus peste 5.

000 miliarde lei, cresterea provenind in special din incasarile din TVA si accize. Ca de obicei, cheltuielile au fost mai mari decat veniturile incasate la bugetul asigurarilor sociale de stat si la fondul national unic de sanatate, unde s-au inregistrat deficite aproape in fiecare luna.

Totusi, faptul ca in ultimul trimestru s-au efectuat aproape o treime din totalul cheltuielilor ar putea da peste cap calculele privind indicatorii pentru anul viitor. Analistii economici sunt de parere ca, foarte probabil, acest lucru va determina o accentuare a deficitelor externe si va crea presiuni inflationiste suplimentare.

Mai mult, spun acestia, daca dezinflatia incepe prost anul viitor, cu atat mai dificil va fi ca noul Guvern si BNR sa se incadreze in tinta de inflatie de 7 la suta.