Guvernul Tăriceanu s-a născut repede. Acesta este probabil şi motivul pentru care, cel puţin la prima vedere, componenţa sa nominală pare derutantă.

E un amestec desăvirşit, Tăriceanu adunind laolaltă, nume consacrate, specialişti dar şi politicieni, funcţionari de primărie despre care e greu să scrii două rinduri, un preşedinte de Consiliu Judeţean, independenţi, şamd. Cu alte cuvinte, un guvern pentru toate gusturile.

Vasile Blaga - Interne şi Administraţie

A fost mina dreaptă a lui Băsescu in PD, va reveni din poziţia de şef al Administraţiei prezidenţiale, unde abia fusese numit, in poziţia de ministru de Interne şi Administraţii, unde ecuaţia impărţirii puterii il plasase la primele discuţii despre formarea guvernului.

Ministerul său va intra in subordonarea democratului Adriean Videanu, ceea ce ar putea indica o situaţie favorabilă alegerilor anticipate. Blaga a deţinut, după 1990, două mandate de senator şi unul de prefect.

Codruţ Şereş - Economie

Vicepreşedinte al PUR, este propus pentru Ministerul Economiei, sub coordonarea lui George Copos. Şereş este unul dintre tinerii cu care preşedintele PUR Dan Voiculescu s-a prezentat la negocierile politice din ultimele luni şi fusese propus pentru funcţia de vicepremier in formula electorală PSD+PUR.

Este la origine inginer şi are in CV un MBA, a cărui temă de absolvire a fost „Antena 1 - lansarea celui de al doilea canal de ştiri“, proiect ingheţat intre timp.

Gheorghe Dobre - Transporturi

Este in prezent directorul general al Direcţiei de Inspecţie şi Control General. Numele lui in fruntea acestui portofoliu drag lui Băsescu a fost vehiculat incă din luna octombrie. Dobre a fost director in Ministerul Transporturilor in mandatul de ministru al lui Băsescu.

Ionuţ Popescu - Finanţe

A venit in PNL o dată cu ex-preşedintele Theodor Stolojan. El este la origine ziarist şi a fost purtător de cuvint al Guvernului Ciorbea.

Mihai Răzvan Ungureanu - Externe

Este nominalizat pentru postul de şef al diplomaţiei. El şi-a făcut intrarea in diplomaţie in ministeriatul lui Andrei Pleşu, in Guvernul Ciorbea. El este apropiat de mai mult timp cercurilor PNL, dar nu mai are o relaţie foarte bună cu Pleşu. El a fost in ultima perioadă emisar special al Pactului de stabilitate pentru Europa de Est.

Monica Macovei - Justiţie

Reputat avocat cu activitate in domeniul drepturilor omului şi o voce respectată a societăţii civile, este favorită pentru portofoliul Justiţiei. Ieri, inainte de ora 7.00, ea a refuat să confirme informaţia, dar nici nu a infirmat-o. Monica Macovei face parte din conducerea APADOR-CH, asociaţie membră a Coaliţiei pentru un Parlament Curat.

Mai mulţi reprezentanţi ai PSD au anunţat că o vor acţiona in judecată pentru că au fost trecuţi pe lista persoanelor incompatibile cu mandatul de parlamentar.

Cristina Pirvulescu - Ministerul Integrării

Nominalizată din partea PD, gestionează in prezent, după cum au informat reprezentanţi ai partidului său activităţile şi acţiunile legate de integrare din Primăria Capitalei.

Acest minister va avea şi un ministru delegat, in persoana liberalului Cristian David, pentru controlul implementării programelor de finanţare internaţională şi urmărirea aplicării acquis-ului comunitar.

Alexandru Teodor Atanasiu - Ministerul Apărării

Nici o legătură cu PSD. Atanasiu este preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, la primul mandat de acest fel. Singurele informaţii despre el sint că a absolvit Institutul Politehnic Cluj, Secţia mecanică.

Mona Muscă - Cultură

Cultura va fi manageriată de vicepreşedintele PNL care a făcut o figură bună in legislatura trecută ca reprezentant al Opoziţiei in Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor. Mona Muscă este in prezent deputat şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. A absolvit Filologia la Timişoara şi are 55 de ani.

A fost permanent in apropierea lui Traian Băsescu in campania prezidenţială şi este prezentată in Alianţa PNL-PD ca fiind, dintre liderii liberali, cea mai devotată campaniei electorale, sporindu-şi simţitor notorietatea in această perioadă.

Gheorghe Flutur - Ministerul Agriculturii

Va fi condus de liberalul al cărui nume a fost vehiculat de la inceput pentru acest post. Flutur este la al doilea mandat de senator de Suceava şi a devenit in această legislatură liderul grupului senatorilor liberali. Are 44 de ani şi a fost director Romsilva Suceava pe vremea guvernării CDR şi este preşedintele PNL Suceava.

Mircea Cinteză - Sănătate

Sănătatea ar urma să il aibă la căpătii pe preşedintele Colegiului Medicilor din Romania, totodată decanul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti din iunie anul acesta. Este specialist in cardiologie şi a fost susţinut in guvern de Camera Federativă a Medicilor.

A fost, in ultimii ani, portavocea autorizată a Opoziţiei in confruntarea cu reprezentanţii administraţiei Năstase.

Mircea Miclea - Ministerul Educaţiei

Acesta vine din mediul universitar de la Cluj, fiind preşedinte al unei asociaţii profesionale in domeniul psihologiei, şi un apropiat al rectorului UBB, Andrei Marga.

Mediul, un portofoliu de unde ar urma să fie gestionaţi foarte mulţi bani in contextul integrării in UE, a revenit la negocieri PD şi va fi condus de Sulfina Barbu, şi ea provenită din Primăria Capitalei. Este director al Direcţiei de Protecţie a Mediului şi Educaţie Eco-Civică din Primăria municipiului Bucureşti.

Este vicepreşedinte al PD sector 3, unde preşedinte este Silvian Ionescu, totodată vicepreşedinte al Organizaţiei de femei a PD.

Gheorghe Barbu - Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale

Barbu este la al doilea mandat de deputat. El are 53 de ani, este unul dintre vicepreşedinţii PD ai mandatului lui Băsescu, a coordonat in PD capitolul de politici sociale şi provine din Organizaţia Hunedoara. Barbu nu a fost o figură proeminentă a grupului PD din Camera Deputaţilor din ultimii 4 ani.

Bogdan Olteanu - Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul

Este jurist şi absolvent al unui MBA, are 33 de ani şi face parte din echipa de tineri din jurul preşedintelui PNL, Călin Popescu Tăriceanu. La negocierile pentru posturile din Parlament a primit şefia Comisiei de cultură, insă a fost mutat in guvern.

Mihai Voicu - Secretariatul General al Guvernului

SGG va fi condus de liberali, tot printr-un secretar general, al PNL. Mihai Voicu este inginer constructor, fost lider al Tineretului liberal. A fost ales deputat pe listele Alianţei.

Laszlo Borbely - Ministru delegat pentru Lucrări publice

La Ministerul Transporturilor, UDMR preia o parte din gestiune, printr-un ministru delegat pentru Lucrări publice, in persoana vicepreşedintelui UDMR Laszlo Borbely.

Sorin Vicol - Autoritatea pentru Control

PUR va conduce şi Autoritatea pentru Control, unde s-a remarcat in ultimii ani Ionel Blănculescu. Noua Autoritate va fi condusă de Sorin Vicol, care nu este membru al PUR, fiind provenit din zona instituţiilor de control.

Iuliu Vinkler - Comerţ

Uniunea condusă de Marko Bela va mai gestiona Comerţul, printr-un ministru delegat, in cadrul Ministerului Economiei.

Acesta este Iuliu Vinkler, şi a fost reprezentantul minorităţii maghiare in Camera Deputaţilor in ultima legislatură, membru al Comisiei pentru buget, finanţe, bănci, dar şi al Comisiei comune de integrare europeană a Parlamentului.

Nagy Zsolt - Ministrul pentru Comunicaţii

Are 33 de ani, a terminat Facultatea de Automatizări şi Calculatoare şi a inceput cariera politică in 1996, cu funcţii pe Tineret. Acum este vicepreşedinte executiv al UDMR pentru organizaţiile teritoriale şi administraţie publică locală.

In 2004, a condus campania electorală a UDMR atit pentru alegerile locale, cit şi pentru generale. Este considerat un tehnocrat care ştie să speculeze oportunităţile politice şi un bun organizator. Nu a avut nici un mandat parlamentar pină in prezent, intreaga sa activitate şi-a desfăşurat-o pină acum la Cluj.

Măsuri urgente anunţate sau necesare integrării ale noului guvern

Primele măsuri pe care ar trebui să le ia viitorul Guvern se referă, pe de o parte, la propriile promisiuni şi pe de altă parte la cele vizind accelerarea integrării in UE.

Cota unică de 16%

Cota unică de impozitare inseamnă că impozitul pe venit, pe profit şi pe salarii va avea aceeaşi valoare, 16%.

Concurenţă

Guvernul trebuie să se asigure că, prin Consiliul Concurenţei, in Romania va exista un control real al potenţialelor ajutoare de stat, inclusiv in ceea ce priveşte reeşalonarea obligaţiilor din domeniul fiscal, social şi energetic. Guvernul trebuie să intărească fără intirziere mecanismele de monitorizare a ajutoarelor de stat.

Romania va monitoriza in mod adecvat atit ajutoarele de stat, cit şi politica antitrust.

Justiţie şi Afaceri Interne La capitolul Justiţie şi Afaceri Interne, una dintre obligaţii este ca pină la sfirşitul lunii martie 2005 să fie trimise Uniunii Europene documentele ce fac referire la planul de acţiune actualizat şi integrat şi la strategia de reformă a sistemului judiciar, inclusiv măsurile pentru aplicarea Legii de

organizare a sistemului judiciar, a Legii cu privire la statutul magistraţilor şi a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, Romania va trebui să demonstreze pină in martie 2005 funcţionarea deplină a unui nou sistem de distribuire aleatorie a cazurilor in justiţie.

Trebuie făcută totodată o evaluare internaţională a campaniei anticorupţie, cu stabilirea unui plan bine definit şi trebuie alocate fondurile bugetare adecvate.

Tot pină in luna martie a anului viitor trebuie alcătuit un plan unic multianual de investiţii care să ducă in final la un control riguros la viitoarele graniţe ale Uniunii şi să permită modernizarea echipamentului şi infrastructurii la frontiere.

In plus, viitorul guvern este obligat să gindească şi să aplice o strategie anticriminalitate, cu intindere pe mai mulţi ani, strategie ce va avea rolul de a reduce rolul Romaniei ca ţară de origine, tranzit şi destinaţie a victimelor traficului cu persoane. Din martie 2005 vor fi intocmite şi statistici despre controlul acestui fenomen.

Vicepremierii guvernului Tăriceanu

Adriean Videanu, 42 de ani, va coordona Internele, Apărarea şi Ordinea publică din poziţia de ministru de stat fără portofoliu. Videanu este vicepreşedinte al PD incepind cu epoca Băsescu şi un om de afaceri de succes, prezent in Top 300 al revistei „Capital“, care a estimat averea sa la 30 de milioane de dolari.

Este acţionar, prin firma Titan Mar, la Marmosim, una dintre cele mai mari companii de exploatare a marmurei. Videanu este primul parlamentar care a renunţat la forul legislativ in favoarea afacerilor după intrarea in vigoare a Legii anticorupţie. Prin intrarea in guvern, va fi nevoit să predea administrarea afacerii.

George Copos va coordona ministerele economice şi tot ce inseamnă mediu de afaceri din poziţia de ministru de stat. Este patron al clubului de fotbal Rapid şi unul dintre cei mai mediatizaţi oameni de afaceri, prezent in ultimii ani in Top 300 al săptăminalului „Capital“.

In vară, vestea intrării sale pe listele parlamentare ale PSD+PUR din partea PUR a fost considerată o surpriză. Averea sa este estimată, potrivit „Capital“, la 160 de milioane de dolari şi derulează afaceri in industrie, comerţ şi turism. Dacă intră in guvern, va trebui să iasă din administrarea propriilor afaceri.

Marko Bela, preşedintele UDMR, va deveni ministru de stat fără portofoliu, urmind să asigure astfel reprezentarea politică la virful guvernului, astfel incit UDMR să nu se mai vadă in situaţia de a nu avea un cuvint de spus in situaţii-cheie, aşa cum s-a intimplat in perioada 1996-2000. El va coordona zonele Integrare, Educaţie, Cultură.