Competenta profesionala si integritatea morala. Aceste doua criterii ar fi stat la baza alcatuirii echipei guvernamentale, daca e sa ne luam dupa spusele lui Calin Popescu-Tariceanu. Premierului desemnat i se poate acorda prezumtia de sinceritate, doar din simplul motiv ca pe cei mai multi dintre ministrii sai nu ii cunoaste nimeni.

La randul sau, Tariceanu este nevoit sa aplice aceeasi prezumtie propriului sau Cabinet, pentru ca pe unii dintre ministeriabilii propusi de PD, PUR si UDMR i-a vazut pentru prima data abia ieri, dupa ce, duminica seara, le-a silabisit numele in fata camerelor de luat vederi. Imaginea Guvernului Tariceanu, desprinsa din C.V.-urile pretendentilor la portofolii ministeriale, este una pestrita.

Afaceristi de succes, ca George Copos si Adriean Videanu - ministri de stat in domeniul economic, functionari din administratia publica, multi tineri la inceput de cariera politica, unsprezece dintre membrii viitorului guvern fiind persoane sub 40 de ani.

De la toti, electoratul asteapta sa vada daca principiile dragi lui Traian Basescu, innoirea si intinerirea clasei politice, functioneaza in realitate sau sunt doar sloganuri cu priza la public. Deocamdata, singurul rezultat concret este propulsarea rapidistului George Copos la rangul de vedeta pe afisul cu distributia de la Palatul Victoria.

Daca primeste, astazi, votul de investitura al Parlamentului, premierul Calin Popescu-Tariceanu va avea o misiune foarte grea. In primul rand, va trebui sa faca toate cele patru partide din Guvern sa cante pe aceeasi voce.

Experienta cederista, cu un Executiv multipartinic, a aratat ca este nevoie de un prim-ministru cu mana forte, care sa poata armoniza interesele centrifuge ale formatiunilor care guverneaza.

Frictiunile din administratia locala intre aliatii liberali si democrati sunt un avertisment pentru ceea ce s-ar putea intampla in cazul in care dorintele ministrilor din cele doua partide vor intra in coliziune.

Daca UDMR s-a dovedit intotdeauna un partener loial indiferent de partidul cu care s-a coalizat, nu acelasi lucru se poate spune despre PUR, care, atras de gustul dulce al guvernarii, n-a avut nici o jena morala sa lase balta PSD si sa treaca in tabara adversa. Refuzul lui Dan Voiculescu de a semna un protocol de guvernare cu Alianta D.A.

arata ca versatilul lider al PUR isi va trada, oricand va crede de cuviinta, si actualii parteneri. Deocamdata, cel putin la nivel declarativ, PNL, PD, PUR si UDMR urmaresc aceleasi obiective: reducerea fiscalitatii, stimularea intreprinderilor mici si mijlocii, recorelarea si recalcularea pensiilor, legi europene moderne in domeniul minoritatilor.

Ramane de vazut daca toti cei 24 de ministri vor cadea de acord asupra modului de punere in practica a acestor principii generoase. Pentru a evita orice repercusiuni asupra Executivului, Calin Popescu-Tariceanu va trebui sa gestioneze si nemultumirile din propriul partid.

Faptul ca si-a numit in Guvern numai oameni apropiati a facut deja ca liberalii vechi sau mai noi, lasati pe dinafara, sa carteasca, in etapa actuala, doar pe la colturi. La fel in PD, unde multi dintre lideri si-au vazut sperantele de a prinde un portofoliu naruite in favoarea unor anonimi din Primaria Capitalei.

Respingerea, de catre comisiile parlamentare, a Cristinei Parvulescu, propusa pentru Integrare, nu face decat sa-l puna pe Tariceanu intr-o situatie si mai penibila. Multi pedisti il acuza pentru asta pe Traian Basescu si asteapta de la premier reparatiile ministeriale cuvenite. Cel mai dificil obstacol pentru primul-ministru va fi chiar presedintele Traian Basescu.

Se stie deja ca pe la seful statului au trecut, in urma cu o saptamana, mai multe ciorne de Guvern, din care au fost taiate fara mila nume pe care presedintele le considera compromise. A fost cazul liberalilor Dan Radu Rusanu, Varujan Vosganian si Eugen Nicolaescu, al pedistului Cezar Preda si al umanistului Eugen Ovidiu Chirovici.

Basescu a impus in Cabinet trei dintre colaboratorii sai de la Primaria Bucurestiului, pe care pedistii si premierul desemnat s-au vazut nevoiti sa ii accepte ca atare. Dincolo de miscarile politice din subteran, Traian Basescu a avut deja doua iesiri publice de sef de guvern, cand a cerut adoptarea de urgenta a legislatiei privind cota unica de impozitare si recalcularea pensiilor.

"Voi fi cel mai exigent cenzor al Guvernului" nu sunt doar vorbe in vant ale unui presedinte care se plictiseste la Palatul Cotroceni. Ele vestesc pericolul unei Romanii cu doi prim-ministri.