Principalul partid sunnit din Irak, Partidul Islamic, a anuntat boicotarea alegerilor de la 30 ianuarie.

Liderul partidului, Mohsen Abdel Hamid, a motivat decizia prin refuzul autoritatii tranzitorii de a amana cu o jumatate de an organizarea alegerilor, in conditiile in care violentele se tin lant in Irak.

Ieri in zori, cel putin 13 persoane au fost ucise intr-o explozie provocata de o masina-capcana in fata cladirii din Bagdad, ce adaposteste sediul Consiliului Suprem pentru Revolutia Islamica din Irak, unul dintre principalele partide ale siitilor. Liderul partidului, Abdel Aziz al-Hakim, a scapat nevatamat.

In acest timp, gruparea Ansar al-Sunna a dezvaluit intr-o inregistrare video identitatea autorului atacului de la Mosul, soldat saptamana trecuta cu 22 de morti.

Inregistrarea surprinde o explozie, produsa probabil la baza americana din oras, si un barbat care studiaza planul bazei, identificat de autorii inregistrarii drept "Abu Omar al-Mosuli", nume care ar putea indica faptul ca era originar din Mosul.

"Acest erou a reusit sa transforme bucuria cruciatilor, prilejuita de Sarbatorile de iarna, in nefericire, asa cum au facut ei cu oamenii nostri din Fallujah, cu ocazia celebrarii Aid al-Fitr" (sarbatoarea care marcheaza sfarsitul Ramadanului - n.r.), afirma vocea care comenteaza inregistrarea.

Comandantul fortelor coalitiei de la Mosul, generalul Carter Ham, a confirmat saptamana trecuta ca atentatul de la Mosul pare sa fi fost comis de un barbat deghizat in militar american.