Seful MI6 (serviciul britanic de informatii externe), John Scarlett (foto), intentioneaza sa reorganizeze "in profunzime" institutia pe care o conduce, informeaza Sunday Times. Scarlett, care a preluat sefia MI6 in luna iulie, are in vedere separarea activitatilor de colectare si verificare a informatiilor, pentru a asigura o mai buna fiabilitate a acestora, explica publicatia.

Proiectul vizeaza asigurarea cadrului pentru evitarea unor greseli similare celor comise inainte de declansarea razboiului din Irak. In toamna anului 2002, premierul britanic, Tony Blair, afirmase, citand un raport al serviciilor de informatii, ca regimul irakian dispunea de arme de distrugere in masa pe care le putea activa in doar 45 de minute. Aceste informatii s-au dovedit false.

In paralel cu reorganizarea Scarlett, Guvernul londonez face demersuri secrete in vederea infiintarii unei agentii care sa actioneze in cazul unor potentiale atentate teroriste de amploare (atacuri chimice, biologice, radiologice sau nucleare) pe teritoriul britanic. Agentia este denumita Serviciul guvernamental pentru decontaminare si recuperare si cunoscuta la Whitehall sub initialele GDRS.

Cotidianul britanic The Independent precizeaza ca a cautat agentia pe motoarele de cautare de pe Internet, gasind doar doua mentiuni referitoare la GDRS, una privind o contributie de 100.000 de lire sterline la acest proiect si una in cadrul balantei bugetare a Departamentului Justitiei.