Liderul Opozitiei democrate din Ucraina, Viktor Iuscenko, este invingatorul scrutinului prezidential care a avut loc duminica in Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit rezultatelor oficiale partiale anuntate ieri la Kiev dupa numararea a 96 % din voturi, pro-occidentalul Viktor Iuscenko a obtinut aproximativ 53 la suta din sufragii, in timp ce contracandidatul sau, filo-rusul premier ucrainean Viktor Ianukovici, a obtinut aproximativ 44% din voturi, noteaza Rompres.

Diferenta confortabila de aproximativ 9 procente in favoarea lui Viktor Iuscenko nu mai poate fi practic anulata de cele aproximativ 5% din totalul voturilor exprimate care nu fusesera numarate inca ieri seara.

"Poporul ucrainean a castigat"

Conducatorul Opozitiei democrate ucrainene si-a anuntat victoria intr-un discurs rostit in noaptea de duminica spre luni, dupa miezul noptii, in Piata Independentei din centrul Kievului.

In acest loc s-a desfasurat asa-numita "revolutie portocalie", unde sute de mii de oameni au manifestat aproape doua saptamani, in mod pasnic, determinand Kievul sa anuleze alegerile prezidentiale din 21 noiembrie, falsificate de autoritatile ucrainene in favoarea candidatului pro-rus Viktor Ianukovici.

"Am castigat! Poporul ucrainean a invins!", a declarat Viktor Iuscenko, aclamat de zeci de mii de sustinatori adunati in Piata Independentei. "Am fost independenti timp de 14 ani. Acum suntem liberi! Astazi, in Ucraina a inceput un nou an politic. Acesta este inceputul unei noi epoci, inceputul unei noi democratii", a promis castigatorul alegerilor prezidentiale.

Viktor Iuscenko a promis in campania electorala ca daca va ajunge presedinte va apropia Ucraina de Uniunea Europeana si de NATO si o va indeparta de pe orbita Federatiei Ruse. In discursul sau de duminica noaptea, Viktor Iuscenko a subliniat ca "soarta viitorului Ucrainei nu depinde nici de Moscova, nici de Polonia, nici de America, nici de Europa. Viitorul Ucrainei nu depinde decat de noi.

" De remarcat faptul ca in ceea ce priveste relatiile cu vecinii, Iuscenko a afirmat duminica noaptea ca va dezvolta in viitor relatii privilegiate cu Romania si cu Polonia.

In comunicatul de presa transmis ieri, Ministerul roman al Afacerilor Externe mentioneaza ca in calitatea ei de "tara vecina, Romania are un interes major in consolidarea democratica a Ucrainei si in dezvoltarea unor relatii bilaterale pe baza principiilor care guverneaza raporturile intre statele cu vocatie europeana".

Printre punctele de vedere divergente dintre Ucraina si Romania se numara canalul Bastroe, Insula Serpilor, platoul continental si situatia minoritatii romanesti din Ucraina.

Invins, Ianukovici ameninta

In timp ce Viktor Iuscenko isi rostea discursul in Piata Independentei, premierul Viktor Ianukovici, rivalul lui Iuscenko in cursa prezidentiala, se afla aproape singur la sediul sau de campanie electorala si deplangea in fata presei "incalcarile dreptului constitutional si ale drepturilor omului" pe parcursul scrutinului de duminica, transmite Rompres.

Invocand dificultati intampinate de catre alegatorii bolnavi si de persoanele in varsta, ca urmare a modificarilor aduse in ultimul moment legii electorale, Viktor Ianukovici a declarat ca va apara drepturile alegatorilor prin toate mijloacele legale posibile dupa ce va examina documentele asupra incalcarilor dreptului constitutional.

"Ma astept la victorie, dar daca va fi o infrangere, atunci o opozitie dura va fi formata in Parlament", a avertizat Viktor Ianukovici. Cu toate acestea, numerosii observatori internationali prezenti la scrutin au asigurat ca, spre deosebire de alegerile din 21 noiembrie, duminica nu s-au inregistrat nereguli semnificative in procesul de vot.

De altfel, presedintele inca in functie, Leonid Kucima, a sugerat ieri ca Viktor Ianukovici isi va recunoaste astazi infrangerea. Premierul ucrainean a fost sprijinit in campania electorala in mod deschis de catre insusi presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si a promis ca va indeparta Ucraina de UE si o va apropia si mai mult de Federatia Rusa.

UE nu promite nimic

Desi era de asteptat sa salute victoria democratiei in alegerile din Ucraina, Uniunea Europeana nu reactionase inca ieri in urma victoriei pro-europeanului Viktor Iuscenko.

Mai mult decat atat, dupa cum relata ieri ziarul francez Liberation, in timp ce Iuscenko si-a facut cunoscuta dorinta de a vedea intr-o zi Ucraina integrata in Uniunea Europeana, Bruxelles-ul nu a facut si nu are de gand sa faca nici o promisiune Kievului privind o eventuala viitoare aderare a Ucrainei la UE.

"Problema nu este pe ordinea de zi", a comentat recent acest subiect vicepresedintele Comisiei Europene, Günther Verheu-gen.