Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) estimeaza pentru anul viitor venituri totale de 3571 miliarde de lei (circa 90 de milioane de euro), nivel de aproape cinci ori mai redus decat cel inregistrat in 2004, potrivit Mediafax. Saptamana trecuta, Autoritatea a anuntat, pentru acest an, venituri totale de 17.

077 miliarde de lei (416,5 milioane de euro), cea mai mare parte, respectiv 11.465 miliarde de lei, urmand sa provina din privatizari.

Conform bugetului de venituri si cheltuieli al AVAS pentru 2005, aprobat in ultima sedinta de Guvern, veniturile obtinute din valorificarea creantelor preluate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sunt prevazute la 1500 miliarde de lei, iar nivelul veniturilor rezultate din valorificarea activelor bancare si a creantelor comerciale este estimat la 1050 miliarde de lei.

Pentru creantele preluate de la Ministerul Finantelor Publice se estimeaza un volum al incasarilor de 21 miliarde de lei. AVAS mai estimeaza ca va obtine venituri si din alte surse, precum privatizarea participatiilor statului (795 miliarde de lei), dividende (180 miliarde de lei) si operatiuni de capital (5 miliarde de lei).

Cheltuielile AVAS pentru anul viitor sunt prevazute la acelasi nivel cu cel al veniturilor, respectiv 3.571 miliarde de lei, din care 21 miliarde de lei reprezinta sumele care vor fi lasate, cu titlu gratuit, la dispozitia societatilor comerciale privatizate.

Litigiile statului, prioritatea AVAS

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, a afirmat, recent, ca principala prioritate a institutiei o reprezinta, in acest moment, gestionarea litigiilor in care este implicat statul roman. "Sunt lucruri foarte importante, pentru ca implica raspunderea statului fata de banii publici", a spus Ursache.

El a nominalizat, in acest sens, procesele privind Fondul National de Investitii (FNI), Bancorex, BCR si Combinatul Siderurgic Resita.

La sfarsitul saptamanii trecute, AVAS a anuntat ca va face apel impotriva unei decizii a Sectiei Comerciale a Tribunalului Bucuresti, care a obligat Autoritatea sa plateasca investitorilor la FNI, in solidar cu SOV Invest, administratorul fondului, 1300 de miliarde de lei.

In ceea ce priveste CS Resita, statul roman este implicat intr-un proces cu firma americana Noble Ventures la Tribunalul Arbitral International de la Washington. Compania a solicitat daune de 353 milioane de dolari ca urmare a anularii contractului de privatizare a CSR. O decizie finala in acest litigiu este asteptata, potrivit presedintelui AVAS, in ianuarie - februarie 2005.

Activitatea fostei Bancorex face obiectul unor procese aflate pe rolul tribunalelor din Romania. Institutia a fuzionat, in anul 1999, cu Banca Comerciala Romana.

Ulterior, AVAS s-a subrogat in drepturile si obligatiile Bancii Comerciale Romane rezultate din activitatea desfasurata de Bancorex pana la data radierii din Registrul Comertului si reprezinta statul in toate procesele legate de fosta banca de comert exterior.

Potrivit Mediafax, sumele solicitate in litigiile inregistrate in urma activitatii Bancorex se ridicau, la jumatatea anului trecut, la 266 de miliarde de lei si 132 de milioane de dolari.