Productia totala de struguri a depasit, in acest an, un milion de tone, nivel in descrestere usoara fata de anul anterior, din cauza nivelului redus inregistrat pe unele suprafete afectate de calamitati, reiese din datele Organizatiei Interprofesionale Vitivinicole (ONIV).

"Suprafata aflata in cultura in 2004 a totalizat 178.458 hectare, din care au fost recoltate 177.925 hectare, diferenta fiind afectata de calamitati naturale", a declarat, luni, agentiei Mediafax, Petre Mocanu, directorul executiv al Organizatiei Interprofesionale Vitivinicole (ONIV).

Productia aferenta anului 2004 s-a ridicat la 1,06 milioane tone, fata de 1,078 milioane tone in 2003, din care 963.201 tone au reprezentat struguri de vin, iar restul de masa.

Comparativ cu anul anterior, a scazut productia totala de struguri de vin, desi media la hectar a inregistrat o crestere de peste 700 kilograme, ajungand la 5414 kilograme.

In acelasi timp, la strugurii de masa a fost inregistrata o cantitate de 97.283 tone, mai mare cu circa 34.000 de tone fata de anul trecut.

Judetele cu cele mai mari productii au fost Vrancea (176.805 tone), Galati (89.973 tone) si Constanta (44.370 tone), la strugurii de vin, iar la cei pentru masa Vrancea (41.653 tone) si Constanta (14.120 tone).

Reprezentantii ONIV apreciaza ca, in 2004, conditiile meteo defavorabile, care au favorizat aparitia unor boli si daunatori, au influentat, in anumite regiuni, calitatea vinurilor.