SNP Petrom a aruncat o "bomba" in curtea Rafo prin contestatia pe care a depus-o la dosarul de reorganizare judiciara a rafinariei onestene, dosar aflat pe rolul Tribunalului Bacau.

Prin acest document, SNP Petrom, unul dintre principalii creditori ai Rafo, sustine, nici mai mult, nici mai putin, ca actionarii Rafo si-au majorat artificial creantele pe care le au de recuperat de la rafinarie pentru a putea controla votul asupra planului de reorganizare propus de ei.

Dupa cum se arata in "Ziarul de Bacau", SNP Petrom contesta trecerea in tabloul creditorilor a firmelor Faber Invest & Trade, cu o datorie de peste 5.000 de miliarde de lei, si a VGB Oil, cu 1.500 de miliarde de lei, firme controlate de fratii Octavian si Marian Iancu si care sunt si principalii actionari de la Rafo.

Alaturi de firmele fratilor Iancu mai sunt contestate si cele ale lui Ovidiu Tender: Tender SA, Prospectiuni si Atlas Gip, care pretind de la Rafo aproape 700 de miliarde de lei.

"Contestam atat cuantumul, cat si titlurile de creanta in baza carora aceste firme au fost inscrise in tabloul provizoriu al creditorilor cu creante garantate si privilegiate.

De fapt, titlurile de creanta pe baza carora acesti creditori au fost inscrisi in tabel reprezinta o serie de contracte de cesiune de creanta incheiate, in lant, intre sfarsitul lui 2003 si inceputul lui 2004, ba chiar in iunie 2004, data la care s-a dispus reorganizarea judiciara a societatii", se arata in plangerea SNP Petrom.

SNP Petrom tuna si fulgera impotriva acestor operatiuni efectuate de actionarii Rafo si are suspiciuni in privinta modului de preluare a unor datorii de peste 7.000 de miliarde de lei.

Pentru lamurirea acestei probleme, Petrom cere judecatorului sindic sa nu aprobe trecerea definitiva a acestor creante in tabloul definitiv al creditorilor pana nu se efectueaza o verificare a acestor datorii pretinse de actionari de la Rafo in privinta existentei si a legalitatii modului de dobandire a lor.

Rafo isi apara creditorii

In apararea creditorilor incriminati de SNP Petrom a sarit chiar Rafo, care spune ca plangerea SNP Petrom este facuta cu rea-credinta si nu are alt scop decat inchiderea Rafo si inlaturarea in acest fel a unui concurent serios de pe piata prelucratorilor de produse petroliere, de altfel motivatie sustinuta si de Guvernul Nastase atunci cand a "ajutat" Rafo cu bani publici.

Conducerea Rafo mai sustine ca SNP Petrom vrea sa-si recupereze banii de doua ori. Prima data prin operatiunile de executare silita, pentru care are cinci dosare pe rolul instantelor, si a doua oara prin inscrierea acelorasi sume in tabloul creditorilor in dosarul de reorganizare judiciara.

"In privinta dosarelor de executare silita s-au purtat negocieri cu conducerea SNP Petrom si ar fi urmat sa procesam pentru ei petrol contra acestor datorii. Dar nu au mai facut cunoscut acest lucru.

In fapt, SNP Petrom vrea sa creeze societatii noastre impedimente reale de functionare, crearea posibilitatii de declarare a falimentului Rafo si scoaterea ei de pe piata ca unul dintre principalii concurenti", arata conducerea Rafo.

Conducerea Rafo se arata alarmata de posibilitatea ca judecatorul sindic sa accepte cererea SNP Petrom de efectuare a unei expertize contabile in privinta creantelor pe care pretind actionarii ca le au de recuperat.

Oricum, scandalul aparut intre Petrom si Rafo ar putea inceta abia dupa ce judecatorul sindic se va pronunta asupra cererii SNP Petrom, lucru ce se va intampla la inceputul anului viitor.