Piata imobiliara romaneasca va depasi in 2005 caracterul de piata locala intemeiata cu precadere pe fonduri autohtone si se va globaliza prin conectarea pietei locale la pietele financiare internationale, se arata in Raportul de prognoza SGA Romania – Piata imobiliara din Romania in anul 2005, elaborat de Institutul de Consultanta Imobiliara.

LEUL GREU. Exista o anumita nervozitate pe piata legata de liberalizarea contului de capital (in aprilie) si adoptarea "leului greu" (in iulie). "Consecinte vor exista, cu siguranta, fara a se putea face acum altceva decat calcule cu caracter teoretic.

Exista insa voci care prevad majorari automate de preturi de pana la 30% si chiar 45% prin interventia acestor doua momente insumate, dar nu exista, pe aceasta tema, alt gen de argumente decat precedentul produs pe alte piete si in alt context, spune Artur Silvestri, presedintele patronatului din imobiliar si directorul Institutul de Consultanta Imobiliara.

El a adaugat ca "acestea raman simple previziuni, fiind sigur doar caracterul de rascruce si nota de agitatie in crestere ce vor da amprenta intervalului urmator".

CRESTERI. Anul va incepe intr-o atmosfera de confuzie generata de fluctuatiile de curs valutar ce au ingrijorat vanzatorii in noiembrie si decembrie 2004, se arata in studiu. Acestia au ridicat un pic preturile "de strigare" de teama sa nu piarda lei prin scaderea raportului euro – leu.

"Conform traditiei romanesti, preturile vor ramane ridicate chiar daca, nu peste multa vreme, cursul de schimb se va reface in datele anterioare." "In plus, certitudinea semnarii tratatului de aderare la UE creeaza iluzie vanzatorilor care viseaza ca vor obtine, peste noapte, preturi ca la Paris", precizeaza Silvestru.

Aceasta tendinta de crestere a preturilor s-ar putea escalada si cu cateva accese, care debuteaza in luna martie o data cu obligatia de a se afisa preturile in leul greu, adauga Silvestri. El explica ca si in alte tari au avut loc cresteri tacite de preturi pe piata de pana la 10%-25% din valoarea initiala.

Situatia se va complica in luna aprilie, cand se va liberaliza contul de capital, se arata in Raport. Analistii imobiliari considera ca liberalizarea ar putea adauga inca 20-25 de procente la preturi. Spre sfarsitul anului, piata se va maturiza, iar imobiliarul va deveni o afacere de bursa, facuta la rece.

LA BLOC

De anul viitor, cumpararea de apartamente pentru inchiriere sau revanzare nu va mai fi tranzactia preferata a romanilor. In acest context, preturile la vanzarea de apartamente in blocuri de locuinte se vor aseza in datele firesti, adica pe acest segment, preturile vor varia cu numai 8%-10%, intr-un sens ori in altul.

Practic, vor fi doua piete din ce in ce mai distincte: piata de cartiere – stabila si in decadere foarte lenta, aproape imperceptibila – si piata scumpa formata din Centrul Civic, Stirbei Voda, Scoala Herastrau, Aviatiei, Baneasa, care este in crestere tot atat de lenta, dar indiscutabila. Aici pot avea loc majorari de pana la 15%-18%, in special in zona de nord.

TERENURI

Afacerile cu terenuri vor deveni riscante. Nu orice petic de pamant aduce bani prin vanzare "Ideea primitiva, dupa care oriunde se plaseaza bani se va obtine castig, ar putea duce la pierderi spectaculoase daca optiunea nu este insotita de o prospectie serioasa si de o evaluare rationala a potentialului obiectiv", spune Silvestri.

El adauga ca se vor inregistra cresteri semnificative in acele zone (Otopeni, Militari), in care se dezvolta parcurile industriale ori acolo unde, pretul fiind suficient de scazut, orice crestere ulterioara va fi satisfacatoare (Sos. Alexandriei).