Industria laptelui va fi serios afectata de conditiile de calitate impuse de Uniunea Europeana, care trebuie respectate incepind cu anul 2007. Igiena si poluarea sint cele doua capitole care vor atirna greu in bugetele procesatorilor de lapte.

Lipsa banilor pentru investitii va determina o reducere drastica a cantitatii de lapte pe care o realizeaza Romania in prezent, ceea ce va determina societatile producatoare de brinzeturi sa apeleze la importuri. Societatile de prelucrare a laptelui nu vor fi insa singurele afectate.

Producatorii vor avea si ei cheltuieli suplimentare, iar ciobanii care prepara brinzeturi traditionale la stina nu le vor mai putea comercializa decit daca au certificat de calitate.

Specialistii din domeniu avertizeaza ca, daca nu se vor face investitii, cota de lapte pe care Romania a negociat-o nu va putea fi realizata. Pentru ca laptele livrat unitatilor de procesare nu corespunde calitativ, procesatorii isi fac deja planuri pentru importul de materie prima.

“Probabil vom prelucra lapte exclusiv din import”, ne-a declarat reprezentantul unei importante societati de prelucrare a laptelui. “Cota de lapte negociata de Romania este foarte mare, dar fara masuri de imbunatatire a calitatii produsului nu se poate realiza.

Ca sa poti sa vinzi dupa integrare trebuie sa respecti conditiile stabilite cu UE”, a precizat conferentiar universitar Viorel Andronie, fost sef al Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare.

Si oficialii de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) confirma faptul ca industria laptelui nu este, in momentul de fata, pregatita pentru competitia de pe piata comuna.

Directorul general al Directiei buget-finante din cadrul ministerului, Miron Moldovan, sustine ca investitiile necesare in industria laptelui vor atirna greu in bugetele procesatorilor, iar pentru a le realiza acestia au nevoie de sprijin din partea statului. Daca nu se va intimpla acest lucru, cota obtinuta de Romania va fi renegociata.

Numai ca, potrivit oficialului MAPDR, nu exista nici o forma legala de a veni in sprijinul procesatorilor. “Este posibil ca, din momentul in care vom fi obligati sa respectam conditiile de calitate, sa constatam ca productia pe care o realizam acum se reduce la jumatate.

Trebuie data o lege speciala pentru ca, la ora actuala, sint prevazute legi doar pentru sprijinul producatorilor, nu si al procesatorilor”, afirma Moldovan. Una dintre solutiile la care pot apela deocamdata procesatorii de lapte pentru investitii este accesarea de fonduri SAPARD.

Folosirea tifonului va fi interzisa

Pe linga instalatiile necesare masurarii parametrilor de calitate, care, protrivit specialistilor, costa citeva miliarde bune, unitatile de procesare a laptelui trebuie sa achizitioneze obligatoriu si statii de epurare. “O singura instalatie de epurare costa intre 300.000 si 500.000 de euro. Este destul de mult pentru o ferma”, spune Viorel Andronie.

Conform estimarilor, la ora actuala doar 5-10a din unitatile de prelucrare a laptelui indeplinesc conditiile de calitate.

Problema nu se pune insa doar la procesatori, intrucit laptele trebuie sa ajunga la acestia in conditii foarte stricte de igiena. Va fi interzisa folosirea tifonului, iar igiena personalului si a echipamentelor trebuie sa fie impecabila.

Asta chiar si in cazul brinzeturilor traditionale cum sint cele preparate de ciobani la stina. Din anul 2007, acestia nu vor mai avea voie sa-si vinda produsele decit daca au certificat de calitate.

Subventii in functie de calitate

Si in 2005 producatorii de lapte vor primi aceeasi subventie ca si anul acesta, cu deosebirea ca banii nu vor mai fi dati in functie de STAS, ca pina acum, ci conform calitatii. Subventia variaza intre 1.400 lei/litru si 2.160 lei/litru, in functie de anotimp si de zona. Astfel, vara, cei din zonele de ses si cimpie primesc 1.400 de lei/litru, iar in perioada iernii - 1.690 lei/litru.

Cei din zonele de munte vor primi in lunile de vara 1.800 lei/litru, si iarna 2.160 lei/litru.

Din datele existente rezulta ca probleme majore vor avea societatile care obtin o perioada de trazitie de doi ani din momentul aderarii, adica pina in 2009.

“Vinzarile lor vor fi limitate la o anumita zona, iar in acest interval vor avea de infruntat atit competitia interna, cit si pe cea externa. Si calitativ, si din punct de vedere al preturilor. In aceste conditii, le va fi aproape imposibil sa reziste”, sustine Viorel Andronie.