Dolarul a scazut, luni, pana la un nou minim istoric fata de moneda unica europeana, de 1,3555 unitati pentru un euro, pe baza convingerii investitorilor ca politicienii din zona euro nu vor interveni pentru a stopa avansul acestei devize. Euro a atins, de asemenea, cel mai mare nivel din ultimele 18 luni fata de yenul japonez, de 140,70 yeni.

Fata de moneda americana, yenul s-a mentinut constant, la 103,74 unitati pentru un dolar. Intr-un interviu acordat vineri, ministrul olandez al Finantelor, Gerrit Zalm, a afirmat ca aprecierea euro se mentine, inca, in limite acceptabile, sugerand ca oficialitatile nu sunt preocupate de acest aspect.

Anul 2004 va reprezenta, probabil, al treilea an consecutiv in care dolarul va incheia in scadere fata de euro, deoarece investitorii sunt convinsi ca administratia de la Washington favorizeaza deprecierea monedei nationale fata de principalele devize, pentru a-si reduce deficitul de cont curent.

Pana la aceasta data, dolarul a scazut cu peste 3% fata de yen si cu 7% fata de euro, lira sterlina si francul elvetian, comparativ cu inceputul acestui an. Unii analisti estimeaza ca dolarul se va deprecia mai acut in raport cu euro, decat cu yenul japonez, dat fiind performantele reduse ale economiei japoneze, aflata in stagnare.