Procurorii Parchetului Militar Oradea au facut publice primele concluzii ale anchetei legate de cei doi soldati gasiti impuscati, duminica dupa-amiaza la orele 15,15 la Unitatea Militara 01338 Oradea. "Din primele cercetari rezulta ca cei doi soldati gasiti impuscati, Alexandru Muncelean si Petru Neteda, se aflau in misiune de paza in posturi invecinate.

Militarul ranit, Neteda, a parasit postul de serviciu si s-a indreptat spre postul de santinela al militarului decedat, care l-a somat sa se opreasca. Neteda insa a refuzat, moment in care Muncelean a tras doua focuri de arma, ranindu-l in coapsa piciorului stang", sustine Aurel Galis, procurorul militar care conduce ancheta.

Potrivit anchetatorului, speriat de cele intamplate, Muncelean s-a sinucis. "Necropsia cadavrului efectuata de medicii legisti a stabilit ca glontul a intrat prin gat si a iesit prin zona cervicala, sectionand coloana vertebrala.

Urmeaza sa se mai faca si o expertiza tehnica criminalistica asupra celor doua arme si o expertiza biochimica a urmelor gasite pe vestonul militarului mort", a mai spus Galis, apreciind ca ancheta va fi finalizata pana la jumatatea lunii februarie. Din ancheta comisiei militare conduse de comandantul Unitatii 01338, cei doi soldati nu aveau probleme de comportament si nici divergente.

"Din punctul de vedere al selectionarii si pregatirii, nu exista nici un fel de neclaritati. Cei doi erau apti pentru serviciul de paza. In plus, s-a facut o ancheta si in randul colegilor celor doi si s-a stabilit ca intre ei nu existau divergente", a spus comandantul Garnizoanei Oradea, colonelul Gheorghe Pop.

Petru Neteda, soldatul ranit, a fost transportat duminica la Spitalul Militar Oradea si supus unei interventii chirurgicale. In prezent, potrivit medicilor, el se afla in afara oricarui pericol. Militarii, ambii in varsta de 21 de ani, au fost incorporati in 2004, Petru Neteda, din Arad, in luna februarie, iar Muncelean, din Salaj, in luna iunie.