Primul virus gripal din acest sezon a fost identificat de catre epidemiologii romani, el apartinand unui subtip care a mai circulat in iarna 2002-2003, a declarat, ieri, potrivit Mediafax, Viorel Alexandrescu, seful Centrului National de Gripa din Institutul Cantacuzino. Virusul detectat apartine subtipului A/H1N1 si este asemanator cu tulpina vaccinala A/Noua Caledonie/20 /99.

Izolarea s-a facut de la un adult (de 34 de ani) venit pentru consultatie la cabinetul unui medic de familie din reteaua santinela din Bucuresti. Potrivit medicului Alexandrescu, la recomandarea Centrului pentru Controlul Bolilor Atlanta, in acest sezon o noua categorie de persoane au fost incluse in grupa de risc.

Astfel, dupa introducerea copiilor cu varste intre 6-36 de luni in grupa persoanelor cu risc crescut de complicatii cauzate de gripa, iata ca specialistii americani i-au inclus in categoria celor care pot transmite boala pe cei care traiesc sau ingrijesc copii mai mici de sase luni.

Aceasta grupa de varsta nu beneficiaza de vaccinare sau medicatie antivirala, dar este expusa unui risc major de complicatii si deces in cazul infectiei gripale.

Concomitent cu imunizarea celor care ingrijesc copii mai mari de sase luni, specialistii mai recomanda si unele masuri igienice care reduc sau previn raspandirea infectiilor respiratorii compatibile cu gripa: acoperirea nasului sau a gurii cu o batista (tesatura) cand se tuseste sau stranuta si indepartarea acesteia dupa folosire in containere adecvate; spalarea repetata a mainilor cu apa si

sapun in special dupa tuse sau stranut. In loc de apa pot fi folosite solutii pe baza de alcool. De asemenea, vor fi evitate contactele copiilor si a ingrijitorilor cu persoanele bolnave, precum si atingerea ochilor, nasului sau gurii, deoarece germenii se pot raspandi si pe aceasta cale.