Noul ministru de Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, si-a asumat sarcina de a primeni lista ambasadorilor si consulilor Romaniei. Pe aceasta lista se gasesc citeva nume de personaje extreme de controversate, nume pe care presa le-a semnalat deseori, fara ca situatia sa se schimbe radical.

Mai mult, la jumatatea acestui an am avut de-a face cu o iesire destul de neobisnuita a ex-presedintelui Ion Iliescu, care a acuzat corpul diplomatic de lipsa de eficienta. Mai mult, Iliescu s-a legat atunci de nevestele diplomatilor, sugerind ca ele sunt de vina, in unele cazuri, pentru prestatia jalnica a sotilor lor. Totul a ramas, insa, la stadiul de mustruluiala.

“Dinozaurii” n-au fost indepartati de la posturi. Iata ca acum avem un ministru de externe tinar, care stie ce inseamna diplomatia si ce importanta poate avea un ambasador “curat”. Va oferim citeva nume reprezentative de ambasadori si consuli care nu par a avea vreo legatura reala cu posturile pe care le ocupa.

Traian Chebeleu

In acest moment, Traiana Chebeleu este ambasadorul Romaniei in Austria. La inceputul anilor ’90, Chebeleu a fost consilier prezidential si purtator de cuvint al presedintelui Ion Iliescu, pozitie din care s-a facut remarcat prin lipsa totala de comunicare cu presa si societatea civila.

Iar atunci cind a comunicat ceva, a facut-o deseori defectuos, asa cum s-a intimplat in 1991, cind a declarat ca denuntarea pactului Molotov-Ribbentrop are doar o valoare “morala”, nu si una juridical.

Trecutul ante-decembrist al lui Traian Chebeleu este destul de incert. Mircea Raceanu a afirmat ca inainte de 1989 Chebeleu a fost ofiter de securitate “acoperit” in Ministerul Afacerilor Externe. Cert este ca nu s-a facut remarcat prin nici o realizare deosebita in postul de ambasador.

Liviu Maior

Fost ministru al invatamintului in perioada 1992 – 1996, Liviu Maior a ajuns ambasador in Canada. Cunoscut drept un pion de sacrificiu al lui Ion Iliescu, el este acuzat de mentinerea invatamintului romanesc in parametrii de dinainte de 1989. Pentru ca nu a mai avut loc pe listele PDSR la alegerile din 2000, lui Maior i s-a gasit un loc caldut in Canada.

Gheorghe Tinca

Fost ministru al apararii, Gheorghe Tinca, acum ambassador in Cehia, este un personaj controversat. A fost mentionat intr-o afacere de vinzare de arme produse la Romtehnica catre Iran, in ciuda embargoului international. Printre alte afaceri necurate care i se imputa este si achizitionarea unui apartament dintr-un imobil nationalizat. Mai nou, se pare ca si-a ridicat o casa la Cornu.

Costin Georgescu

Actualmente ambasador in Cipru, Costin Georgescu a fost director al SRI in administratia Constantinescu. Omul de la care se astepta reformarea acestui serviciu intesat de fosti securisti a clacat teribil, nereusind nici unul dintre scopurile propuse. Exista suspiciuni ca el s-a internat de citeva ori in spital tocmai pentru a nu da socoteala de dezastrul peste care era sef.

Conform dezvaluirilor mai multor publicatii, Costin Georgescu a fost “lucrat” ca la carte de subordonatii sai din SRI, dovedind o lipsa crasa de discernamint in ceea ce priveste managementul unei astfel de institutii.

Constantin Simirad

Simirad a ajuns ambasador in Cuba dupa un scandal declansat in Iasi, acolo unde era primar. Un personaj extreme de controversat, “creator” al fantomaticului Partid al Moldovenilor, Simirad a primit postul din Cuba drept recompense pentru serviciile aduse PSD, in care a intrat o data cu partidul sau. A fost remarcat prin impodobirea primariei Iasi cu tablouri care-l infasitau chiar pe el.

Probabil ca aceste apucaturi i-au fost retezate o data cu debarcarea la Havana, acolo unde sunt admise doar portretele lui Castro si Che Guevara.

Marcel Dinu

Ambasador in Egipt, Marcel Dinu este diplomat de cariera, lucrind in MAE inca din 1964. A fost ambasador in Germania de Vest pina in 1989. Din aceasta perioada dateaza acuzatia ca ar fi deturnat ajutoare germane pentru Romania, obtinind foloase din comercializarea lor in Vietnam si Coreea de Nord. Acuzatiile nu au fost niciodata probate.

O alta pata in biografia lui Marcel Dinu dateaza din 2001, cind, desi era sef al Oficiului Guvernului Romaniei pentru gestionarea relatiilor cu Republica Moldova, a semnat un articol in suplimentul revistei antisemite “Atac la persoana”.

Caius Traian Dragomir

Dragomir, fost candidat la alegerile prezidentiale din 1992, este acum ambasador in Grecia. De numele sau se leaga un scandal monstru, datat de perioada in care a fost ambasador la Paris. Atunci, Caius Traian Dragomir a fost acuzat intr-un raport oficial al Curtii de Conturi ca a devalizat ambasada Romaniei, cheltuind sume imense.

Cazul a fost musamalizat cu ajutorul procurorului general, Tanase Joita. Care - ce coincidenta – a ajuns si el ambasador.

Ioan Maxim

Ambasador in Elvetia, Ioan Maxim spune ceva doar celor care isi mai aduc aminte de scandalul “Firul Rosu”. Atunci, in plina disputa privind existenta unui telefon direct intre Cotroceni si Kremlin, diplomatul Ioan Maxim a negat in prima instanta instalarea acestui post telefonic secret, luindui-i apararea lui Ion Iliescu.

Mai apoi insa s-a dovedit ca mintise, presa publicind o nota informativa adresata chiar lui Maxim, nota prin care se confirma existenta “firului rosu”.

Neagu Udroiu

Scriitor mediocru, din generatia lui Dinu Sararu, Neagu Udroiu a ajuns ambasador in Finlanda si Estonia. A fost rasplatit cu acest post pentru prestatia din fruntea Agentiei de presa Rompres, care a servit interesele PDSR.

Tanase Joita

Dupa ce a terfelit ideea de justitie ani la rind, fostul procuror general al Romaniei, Tanase Joita, a fost rasplatit cu postul de consul general la Strasbourg.

Tanase Joita va ramine in istoria recenta a Romaniei drept omul care a abuzat de recursul in anulare, instrument prin care a scapat de inchisoare zeci de personaje controversate – de la afaceristi dubiosi pina la membri ai lotului Timisoara.

Mircea Criste

Ambasadorul Romaniei in Macedonia este Mircea Criste, si el fost procuror general, inaintea lui Tanase Joita. Criste a functionat ilegal timp de trei ani ca ambasador, deoarece el nu fusese eliberat oficial din functia de procuror.

De numele lui Mircea Criste se leaga tergiversarea dosarului ce-i privea pe asasinii disidentului Gheorghe Ursu.

Dan Ghibernea

Ghibernea este ambasadorul Romaniei pe linga Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Fost intreprinzator in domeniul mass-media, Dan Ghibernea s-a facut remarcat la post printr-un presupus scandal sexual relatat de Academia Catavencu.

Gelu Voican Voiculescu

Fostul revolutionar a ajuns ambasador tocmai in Maroc. Legat prin fire invizibile de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu este primul demnitar de dupa Revolutie care a reactivat oficial cadre ale fostei Securitati, in cadrul unitatii de politie a Bucurestiului. Numele sau a fost adesea asociat cu afaceri ilegale precum traficul de armament in tarile Orientului Mijlociu.

Nu a fost niciodata acuzat oficial.

Iulian Buga

Buga este ambasador in Olanda. El s-a aflat in mijlocul unui scandal de presa in Tara Lalelelor. In urma unui articol critic semnat de un ziaris olandez, Buga a “sugerat” guvernului roman sa contracareze aceste dezvaluiri de presa. Drept urmare, ziaristul a fost convocat la o discutie la Ministerul de Interne al Romaniei, fapt ce a declansat un scandal destul de puternic in Olanda.

Alexandru Cornea

Ambasadorul Romaniei in Ucraina, Alexandru Cornea, a fost acuzat in zeci de articole de prostul management al crizei declansate de afacerea Bistroe. In locul unor actiuni diplomatice hotarite, Cornea nu a facut nimic, dind senzatia ca Romania nu are ambasador la Kiev. Mai mult, intr-o ancheta publicata de Academia Catavencu se afirma ca Alexandru Cornea ar putea avea probleme cu alcoolul.

Mircea Gheordunescu

Consul la Milano, Mircea Gheordunescu s-a facut remarcat prin proasta functionare a institutiei pe care o conduce. Numerosi romani stability in nordul Italiei au acuzat faptul ca li se cere mita pentru serviciile consulare gratuite. Gheordunescu a fost director adjunct al SRI in administratia Constantinescu.

Gheorghe Dimitrescu

Dimitrescu, consul la New York, este un afacerist ce a avut legaturi cu Adrian Nastase. A fost unul dintre patronii firmei Jaro International, companie de transport aerian implicata in afacerea de contrabanda cu tigari “Portelanul”. Adrian Nastase si familia sa a beneficiat de calatorii efectuate cu compania Jaro.