ONU isi mobilizeaza fortele pentru cea mai mare operatiune umanitara din istoria sa, dupa cutremurul din Asia de Sud. Exista temeri ca in zonele afectate ar putea izbucni acum epidemii devastatoare.

Tari din intreaga lume s-au angajat sa contribuie cu bani, personal specializat si ajutoare la efortul international de ajutorare a zonelor sinistrate.

Cutremurul de duminica, din Oceanul Indian, a generat valuri gigantice care au lovit coastele populate ale mai multor state asiatice.

Cifra finala a mortilor ar putea fi mult mai mare iar numarul refugiatilor s-ar putea ridica la cateva milioane. Numai in Sri Lanka peste un milion de persoane au ramas fara adapost. Mii de persoane sunt inca date disparute.

Cutremurul, cu epicentrul in apropiere de insula Sumatra, a masurat noua grade pe scara Richter. Este cel mai puternic cutremur care are loc pe planeta in ultimii 40 de ani.

Valurile au lovit mii si mii de kilometri de coasta in Indonezia, Sri Lanka, in sudul Indiei, in arhipelagul Maldive si Tailanda.

Peste tot - aceleasi scene de cosmar: comunitati intregi au fost maturate de pe fata pamantului; cladirile au fost inconjurate de ape a caror inaltime a urcat pana la 10 metri; intregi flotile de vase pescaresti au fost rasturnate si scufundate; turistii lungiti pe plaje au pierit intr-o clipa.

Echipele de salvare din provincia indoneziana Aceh au gasit trupuri de femei si copii amestecate cu cadavre de animale si gramezi de pesti morti.

Adevarata scara a dezastrului - necunoscuta

Valurile matura localitatea Maddampegama, din Sri Lanka, aflata la 60 de km de Colombo

Adevarata scara a dezastrului abia incepe sa fie evaluata.

Vicepresedintele Indoneziei a declarat, la capatul unei vizite in Sumatra, ca numarul mortilor din insula aflata langa epicentrul cutremurului ar putea fi 25.000.

Si guvernul republicii Sri Lanka se asteapta la o crestere masiva a numarului victimelor; cifra confirmata deocamdata este de 12.000, dar autoritatile se tem ca ar putea fi vorba de 20.000 de morti.

In India au murit peste 4.000 de persoane.

Valurile produse de cutremur - cunoscute sub numele de tsunami - au lovit mai multe statiuni turistice, cum ar fi Phuket, din Tailanda, sau Penang si Langkawi, din Malaezia. S-au inregistrat morti si in arhipelagul Maldive, Bangladesh si Birmania.

Se relateaza ca tsunami a facut victime si in mai multe sate de pescari de pe coasta Somaliei, la peste 4000 de km de epicentrul cutremurului.

Ce inseamna "tsunami"?

Cuvantul isi are originea in Japonia, tara bantuita de cutremure, si denumeste valurile create de cutremurele de sub apele oceanului.

Aceste valuri se propaga cu o viteza de pana la 800 de kilometri pe ora. Forta cu care izbesc pamantul este uriasa.

Cutremurul din largul coastei Sumatrei este cel mai mare de la cel care a afectat Alaska, in 1964, si se crede ca a produs pe fundul oceanului o fractura de 1000 de kilometri lungime.

In bazinul Pacificului, unde fenomenul tsunami este extrem de frecvent, au fost instalate sisteme de detectare si alarma cu ajutorul carora cei in pericol de a fi afectati de valurile gigantice isi pot lua masuri de precautie.

Dar in Oceanul Indian fenomenul tsunami este extrem de rar. Ca atare, in zona nu au existat sisteme de alarma.