Cei care vor participa la scrutinul din Irak sunt necredinciosi, sustine liderul Al-Qaida, Osama Bin Laden, in ultimul mesaj audio, difuzat marti seara de postul arab de televiziune Al-Jazira. Seicul terorii a abordat tema alegerilor si l-a recunoscut drept emir al Al-Qaida in Irak pe iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, cel care in urma cu cateva luni ii jura credinta sefului retelei teroriste.

"Este clar ca Legea fundamentala redactata de ocupantul american este Constitutia ignorantei, Islamul nefiind principala sa sursa. Chiar daca ar afirma ca 90 la suta din legi au ca sursa sharia - legea islamica - si zece la suta sunt inspirate din legislatia care nu este islamica, aceasta Constitutie este, din punctul de vedere al islamului, o lege contrara credintei", se afirma in mesaj.

"Deci, oricine va participa la alegeri este un necredincios", precizeaza inregistrarea, avertizand cu privire la "escrocii care, in numele partidelor si gruparilor islamice, le cer oamenilor sa participe la aceasta apostazie". Cand a difuzat materialul, Al-Jazira a relatat ca vocea este cea a lui Bin Laden.

Testele realizate de CIA arata ca inregistrarea ar putea fi autentica, a declarat pentru CNN un oficial american. In cazul in care vocea apartine intr-adevar lui Bin Laden, este prima data cand liderul Al-Qaida il mentioneaza pe Al-Zarqawi, al carui grup este responsabil pentru numeroase atentate cu bomba, rapiri si decapitari in Irak.

Recent, Al-Zarqawi a schimbat numele gruparii pe care o conduce din Unitate si Jihad in Al-Qaida in Irak. SUA ofera cate 25 de milioane de dolari pentru capturarea lui Bin Laden si Al-Zarqawi. Expertii in probleme legate de terorism au asteptat un semn ca Bin Laden doreste ca Al-Zarqawi sa actioneze in numele sau.

In inregistrarea difuzata de Al-Jazira, seful Al-Qaida l-a recunoscut pe Abu Musab Al-Zarqawi emir (conducator) al retelei in "tara Rafidain" (Mesopotamia) si a cerut tuturor simpatizantilor sai sa i se supuna. Daca este autentica, caseta ar reprezenta dovada legaturii dintre cei doi.

Potrivit redactorului-sef al cotidianului arab Al-Qods Al-Arabi, apelul lui Bin Laden are caracterul unei fatwa (decret religios), care autorizeaza uciderea oricui va participa, fie drept candidat, fie drept alegator, la alegerile din Irak.

Desemnandu-l pe Zarkawi emirul al-Qaida in Irak, Bin Laden aproba implicit, pentru prima data, toate operatiile atribuite iordanianului, inclusiv decapitarile de ostatici, explica Abdelbari Atwan. In replica la acest mesaj, un membru al comisiei electorale irakiene a declarat ca alegerile vor avea loc la data stabilita, adica 30 ianuarie.

Un responsabil american, care s-a exprimat sub protectia anonimatului, este de parere ca mesajul nu reprezinta o surpriza, fiind "a priori raspunsul lui Bin Laden la juramantul lui Zarqawi". Cu toate acestea, inregistrarea nu face decat sa amplifice spaima cu care sunt asteptate alegerile din Irak, mai ales ca actele de violenta se inmultesc in aceasta tara.

Desemnarea lui Zarkawi drept emir al Al-Qaida in Irak va incita celelalte grupari armate sa se ralieze sub steagul acestuia. Printre aceste grupari, trebuie citata Ansar al-Sunna, care a revendicat atentatul de martea trecuta asupra unei baze militare americane de la Mosul, soldat cu 22 morti.