La o intilnire cu conducerea SRI, seful statului a cerut ieri serviciului sa evalueze si sa prezinte urgent un raport despre „cercurile de infuenta de tip mafiot care influenteaza deciziile politice“. Basescu mai asteapta rapoarte si despre traseul informatiilor de la SRI catre organele de ancheta, precum si o evaluare a personalului din Serviciu.

Basescu a dorit sa dea un semnal de sustinere pentru cadrele SRI si de sprijin in cazul unor eventuale presiuni politice. El a anuntat ca va avea astazi o intilnire similara si cu conducerea SIE. Surse din conducerea Aliantei avanseaza ca foarte probabila schimbarea sefilor serviciilor secrete, care s-ar putea petrece in luna februarie.

Basescu s-a folosit de prilejul intilnirii de ieri cu Colegiul director al SRI pentru a puncta explicit directiile in care SRI trebuie sa se implice si cum ar putea Serviciul sa devina mai eficient in lupta impotriva coruptiei, declarata de actualul presedinte prioritatea mandatului sau.

El a pus semnul egal intre terorism si coruptie la nivel inalt, in ceea ce priveste amenintarile la adresa sigurantei nationale.

Cercurile mafiote

Consecvent discursului din campanie, Basescu a cerut SRI, potrivit propriilor afirmatii, „sa evalueze cercurile de tip mafiot care influenteaza deciziile politice si sa prezinte un raport”. Seful statului a dat SRI ca tema gasirea unei „formule prin care sa puna la dispozitie informatii de cea mai buna calitate catre membrii guvernului, care au nevoie de informatii pentru a lua decizii corecte”.

Totodata, presedintele a solicitat SRI un raport cu modul in care au fost valorificate pina in prezent informatiile puse la dispozitie de SRI, PNA si Parchetului ICCJ in cazuri de coruptie, solicitind SRI o colaborare eficienta cu cele doua parchete in combaterea coruptiei la nivel inalt.

Nu fara legatura cu referirea la „cercurile de tip mafiot”, Basescu a solicitat SRI o evidenta completa si detaliata a tuturor absolventilor Academiei Nationale de Informatii, incepind cu 1991. El a motivat ca este interesat de „nivelul de improspatare a SRI cu cadrele create dupa Revolutie“.

Un SRI cu un singur stapin

Basescu a transmis si cadrelor Serviciului un mesaj de incredere si, totodata, aprecierile „unor ambasade, legate de evolutia pozitiva a SRI”. Seful statului a insistat pe ideea ca a oferit SRI garantia depolitizarii si protejarea serviciului de orice influenta politica.

„Nu voi accepta utilizarea serviciilor de informatii ca instrumente de colectare a informatiei si utilizarea ei in batalia politica“, a insistat presedintele, asigurind cadrele serviciului ca „nici o informatie transmisa nu se va intoarce impotriva SRI”. El si-a incheiat discursul cu ideea ca SRI trebuie sa aiba comportamentul unui serviciu „care are un singur stapin”, adica „poporul“.

Basescu a declarat obiectiv „prioritar” crearea comunitatii nationale de informatii, o idee lansata de PSD, ca o solutie de „eliminare a paralelismelor”.

Cum este numit directorul SRI

Presedintele are printre atributiile sale propunerea directorilor SRI si SIE, care trebuie ulterior validati de majoritatea parlamentara. Alianta nu a luat inca decizii privind persoanele care vor fi numite in fruntea serviciilor, numele vehiculate fiind aceleasi, Dorin Iacob pentru SRI si Dorel Sandor pentru SIE.

Surse competente spun ca posibila numire a lui Sandor a provocat o neliniste in SIE, mai ales printre cadrele numite de PSD. Surse din Alianta dau ca probabila schimbarea lui Timofte si Fulga in februarie, dupa revenirea Parlamentului din vacanta.

Emil Constantinescu era alimentat cu tone de informatii inutile

Cea mai mare problema a Administratiei Constantinescu - a carei nerezolvare este considerata un esec - a fost lipsa unui sistem de sistematizare a informatiilor primite de la serviciile secrete. „Trebuia sa citesc dimineata 180 de pagini, de la informatii privind accidente pina la spargerea de la nu stiu ce crisma.

Presedintele primea multe informatii irelevante”, isi aminteste Dorin Marian, fostul consilier prezidential pe probleme de securitate nationala. Pe linga Presedintie sint delegate persoane de legatura cu serviciile, militari sau civili, dar acestea nu aveau curajul sa intervina in rapoarte.

Dorin Marian crede ca noua administratie ar trebui sa realizeze acest sistem de sistematizare a informatiilor, dar si clarificarea competentelor serviciilor, astfel incit acestea sa colaboreze mai bine si sa fie coordonate mai usor.

Gind la gind, presedintele Traian Basescu a vorbit ieri la bilantul SRI despre comunitatea de informatii, structura care ar asigura coerenta activitatii serviciilor, o idee neimplinita a guvernarii PSD.