Varful de lance al campaniei electorale a Aliantei PNL-PD l-a constituit aplicarea cotei unice de impozitare din ianuarie anul viitor. Vicepremierul Adrian Videanu a declarat ieri, intr-o prima faza, ca exista posibilitatea decalarii acestei date cu sase luni, apoi a revenit sustinand ca Guvernul Tariceanu va respecta data anuntata in campania electorala.

Prima sa afirmatie avea in vedere ca modificarile aduse Codului Fiscal trebuie stabilite, potrivit legii, cu sase luni inainte de aplicare. Este posibil ca vicepremierul amintit sa fi omis posibilitate Guvernului de a-si respecta termenul de 1 ianuarie 2005 prin emiterea unei ordonante de urgenta.

Aceasta bajbaiala poate aduce imense prejudicii de imagine Cabinetului Tariceanu, chiar la inceput de mandat. Balba de ieri a vicepremierului Videanu vine in completarea altora pe care trebuie sa le reamintim pentru ca noua Putere propune un nou fel de a face politica.

Numirea lui Gheorghe Dobre la sefia ministerului Transporturilor dupa ce acesta a inlesnit venirea minerilor la Bucuresti este inadmisibila, la fel ca prezenta Cristinei Parvulescu in echipa guvernamentala. Ea nu a reusit sa raspunda la intrebari elementare legate de integrare. Presedintele Traian Basescu s-a rastit la reporterul Antenei 1 in ziua anuntarii premierului.

Iar Seful Executivului, dupa ce a fost desemnat, inspirat de aroganta predecesorului Nastase, le-a explicat ziaristilor ca nu se cuvine sa fie fotografiat cand tuseste. Daca dorinta actualei Puteri de a aduce un nou stil in politica este reala, atunci declaratiile trebuie inlocuite de fapte.

Ministeriabilii Aliantei PNL-PD au balbait ieri data de la care se va aplica cota unica de impozitare de 16%, reducere anuntata pentru 1 ianuarie.

Mai intai, vicepremierul Adriean Videanu a atentionat asupra faptului ca introducerea cotei unice s-ar putea face de la 30 iunie anul viitor, tinand cont de faptul ca schimbarile aduse Codului Fiscal trebuie stabilite, potrivit legislatiei, cu sase luni inainte de aplicare.

El a afirmat ca modificarile vor intra in vigoare la 30 iunie anul viitor, tinand cont de faptul ca schimbarile aduse Codului Fiscal trebuie stabilite, potrivit legislatiei, cu sase luni inainte de aplicare.

Ulterior, Videanu a revenit si si-a exprimat speranta ca Ordonanta de urgenta privind cota unica de impozitare sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2005. El a subliniat ca doar daca n-ar fi existat acordul Consiliului Economic si Social masura ar fi fost amanata la 30 iunie.

"Modificarile ce privesc relaxarea fiscala sunt pregatite printr-o ordonanta de urgenta care vizeaza modificarea Codului Fiscal", a spus Videanu, citat de Mediafax. El a precizat ca aceasta ordonanta de urgenta va fi adoptata de noul Guvern in prima sa sedinta, care ar putea avea loc joi sau vineri.

"Aceasta ordonanta urmeaza sa intre in vigoare la data publicarii sale in Monitorul Oficial si speram ca aceasta data sa fie 1 ianuarie 2005", a afirmat Videanu.

El a explicat ca, doar in cazul in care nu s-ar fi obtinut acordul Consiliului Economic si Social (CES), ar fi trebuit ca ordonanta de urgenta sa se emita in luna ianuarie si sa intre in vigoare la 30 iunie. "Acordul CES in principiu il avem", a precizat vicepremierul Videanu.

Toate aceste variante de lucru arunca in inceritudine principala promisiune facuta de Alianta PNL-PD in campania electorala: aplicarea cotei unice din prima zi a anului viitor. Si asta cu atat mai mult cu cat in Programul de guvernare nu este prevazuta explicit data de 1 ianuarie 2005 ci numai anul 2005.

Este posibil ca liderii Aliantei sa nu fi luat in calcul limitele si termenele permise de lege pentru un asemenea demers. Exista insa posibilitatea aplicarii ordonantei de urgenta, varianta spre care se indreapta de fapt Cabinetul Tariceanu. Orice incercare de amanare a termenului promis in campanie va devasta practic imaginea si credibilitatea noului Executiv.

Reducerea impozitului, principala promisiune

Traian Basescu si liderii Aliantei PNL-PD au castigat puncte importante in campania electorala cand au promis introducerea cotei unice de impozitare de 16% incepand cu ianuarie 2005. Numirea unui prim-ministru, formarea Guvernului, anuntarea acestuia si demersurile de investire a noului Cabinet au fost accelerate mai ales pentru a putea pune in aplicare promisiunile electorale.

Chiar in discursul de dupa depunerea juramantului, Basescu a insistat asupra necesitatii aplicarii rapide a angajamentelor electorale. In acest sens, a doua zi de Craciun s-a anuntat Guvernul si cu trei zile inainte de Anul Nou, Executivul este supus votului de investitura al Parlamentului.

Singura sansa de a impune cota unica ramane o ordonanta de urgenta prin care sa se modifice in Codul Fiscal termenele impuse, dar sa se introduca si cota unica.