Incepand de anul viitor, romanii vor putea cumpara cafea mai ieftina. Ca urmare a reducerii accizelor de la 1 ianuarie, cu 20%, importatorii si-au facut calculele si au decis sa scada pretul cafelei. "Este un produs alimentar scump pe care multi romani nu si-l permit.

Importul de cafea mai buna, dar mai scumpa nu este o solutie intrucat consumatorii se orienteaza catre produse mai accesibile ca pret. Trebuie sprijinita scaderea pretului la cafea astfel incat consumul sa creasca", ne-a declarat secretarul general al Asociatiei Romane a Cafelei, Gabriel Sidere.

El mai sustine ca se impune eliminarea din pretul cafelei a cotei-parte reprezentate de accizele reduse. "In acest fel, pretul cafelei ar urma sa scada cu 2-6% in functie de sortiment, atat cat inseamna cele 20 de procente eliminate.

Oricum, o scadere a preturilor nu se va face simtita imediat pentru ca in perioada urmatoare va fi vanduta cafeaua deja existenta in stocuri si care este purtatoare de accize la valoarea de acum. Doar cea care va fi importata incepand cu ianuarie va putea cunoaste o reducere de pret", a precizat Gabriel Sidere.

Scaderea pretului cafelei a fost motivul pentru care Guvernul PSD a decis reducerea accizelor la 680 de euro/tona pentru cafeaua verde, 1.000 euro/tona pentru cea prajita si 4.000 euro/tona pentru cafeaua solubila. Pana la 1 ianuarie 2007, accizele vor fi eliminate in totalitate astfel incat cafeaua sa fie mai accesibila romanilor.

Potrivit datelor ARC, in Romania, consumul anual de cafea este de 1,5 kg/locuitor (importul fiind de circa 41.000 tone), in timp ce media europeana este de 5,3 kg/locuitor (ajungand la 9,4 kg/locuitor in Norvegia sau 8,6 kg/locuitor in Suedia).

Principalele firme importatoare ce activeaza pe piata si reprezentate in Asociatie (Elite, Nestle, Kraft, Panfoods) vor lua o decizie privind reducerea pretului cafelei saptamana viitoare.