Medicii romani spun ca epidemia de gripa poate izbucni in orice moment, dupa ce ieri a fost identificat primul virus gripal din acest sezon. Desi acest virus e inclus in vaccinul antigripal din acest an, depistarea lui da primul semnal pentru izbucnirea epidemiei. Din octombrie si pana in prezent, peste 300.

000 de romani au suferit diferite tipuri de viroze, de la infectii respiratorii pana la pneumonii, acestea din urma provocand decesul a 21 de persoane. "intr-un numar de 17 judete si in Bucuresti exista o retea de santinela formata din medici de familie care incearca sa descopere virusurile nou aparute si care pot provoca epidemii", ne-a declarat ieri dr.

Viorel Alexandrescu (foto), seful Centrului National de Gripa din Institutul Cantacuzino. in acest fel a fost depistat si primul virus gripal din acest an. Izolarea s-a facut la un adult de 34 de ani venit la consultatie la cabinetul unui medic de familie din reteaua santinela din Capitala. Potrivit dr.

Alexandrescu virusul detectat apartine unui subtip care a mai circulat in iarna 2002-2003 si este cuprins in vaccinul antigripal din acest an. "Deci cei care s-au vaccinat sunt in siguranta. Noi insa incercam, ca si celelalte tari, sa depistam din timp noi mutatii ale virusurilor", a mai precizat Alexandrescu.

El atrage insa atentia ca epidemia de gripa e aproape: "Epidemia va veni sigur si in acest an, dar nu se stie cand cu exactitate, nu stim nici cat de mare va fi si nici ce virus o va provoca". De aceeasi parere sunt si specialistii din Ministerul Sanatatii.

"Depistarea primului virus gripal a dat semnalul ca a inceput circulatia virusurilor gripale", a precizat Oana Grigore, purtatorul de cuvant al ministerului. in ultimii 20 de ani, din studiile realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii s-a observat ca epidemia de gripa debuteaza la sfarsitul lui ianuarie. Doar anul trecut a fost atipic, atunci cand epidemia a izbucnit din octombrie.

De aceea medicii romani spun ca probabil acest an se va inscrie in normal, lunile cele mai periculoase pentru gripa fiind sfarsitul lui ianuarie, februarie si martie. "in acest an in Romania s-au inregistrat un numar record de persoane vaccinate antigripal, de peste 2 milioane. Totusi ii sfatuiesc pe cei care nu s-au vaccinat sa o faca acum.

Iar cei care au primele simptome sa se prezinte de urgenta la medic, pentru ca acum gripa se poate trata daca e luata din timp", a mai precizat dr. Viorel Alexandrescu. Conform datelor Ministerului Sanatatii, din octombrie si pana in acest moment, 195 romani au prezentat simptomatologie specifica gripei, 223.944 au suferit de infectii respiratorii acute si 76.

862 de romani au facut pneumonie din care 21 au decedat.