Multitudinea de autori care a "lovit" piata, suedezi, polonezi, japonezi, brazilieni, germani, bulgari, la care s-au adaugat lansarile unor autori cunoscuti la noi, este mai mult decat imbucuratoare. Poate ca, incet, incet, vom deveni mai deschisi si mai cosmopoliti in gusturi.

Romanul se gandeste in general de doua ori inainte sa dea banii pe o carte si, dupa ce chibzuieste, o ia pe cea mai ieftina. Anul acesta, insa, ceva l-a facut sa deschida mai usor buzunarul. Asa cum unii se asteptau, s-a confirmat "moda" Paulo Coelho, autorul unor romane foarte apreciate si cumparate in urma publicitatii care li s-a facut.

"Alchimistul" si "Unsprezece minute", publicate de editura Humanitas, doua dintre operele sale sunt, conform datelor furnizate de reteaua Diverta, cartile care au atras cei mai multi cumparatori. in topul celor mai cerute carti de fictiune a patruns decis, pe locul trei, Dan Brown, autor extrem de interesant prin conexiunile, cunostintele si misterul pe care il propune cititorului.

Romanele sale, "Codul lui Da Vinci" si "Ingeri si demoni", aparute de putina vreme si la noi, au fost foarte bine primite de public. "A trai pentru a-ti povesti viata", semnat de Gabriel Garcia Marquez, si clasica si minunata poveste "De veghe in lanul de secara", a lui J.D. Salinger, au atras si ele cumparatori.

In ceea ce priveste cartile de non-fictiune, un clasament din punctul de vedere al vanzarilor are pe primul loc, cum era de asteptat, manualul "Cursul de legislatie 2004", urmat de "Intrebari si raspunsuri pentru obtinerea permisului auto".

Ca sa fim putin ironici, probabil ca aceasta din urma este cartea care se vinde cel mai bine in Romania! "Codul bunelor maniere" si sfaturile lui Bebe Mihaescu despre cum sa faci "Dragoste aproape perfect" nu au fost ocolite de romani. Parintii nu s-au marginit la a-si achizitiona cartile dorite, ci s-au gandit, normal, si la cei mici.

Pentru ei au cumparat, in ciuda pretului destul de piperat, una sau mai multe carti din colectia Harry Potter. Cu alte cuvinte, micul vrajitor a performat si pe ecrane, dar si in domeniul lecturii.