Adrian Mutu a consumat droguri. Oamenii de fotbal au sarit in apararea lui, mesajele de simpatie au facut zid, opinia publica l-a vazut ca pe o victima. Da, o victima a anturajului. Daca ar fi fost singur pe lume, probabil ca Adrian Mutu ar fi descoperit doar driblingul si pe Dostoievski si nu s-ar fi atins de prafuri.

Voci timide au incercat sa sustina ca, probabil, Mutu a consumat droguri in Romania, unde, se zice, ar fi mai usor de procurat.

Nici una din autoritatile statului nu l-a intrebat pe Mutu de sanatate si de numele furnizorului. Probabil ca n-au vrut sa-l deranjeze din impacarea cu Nicu Gheara sau din privitul defilarilor de moda. Ion-Ion Tiriac si Ileana Lazariuc au fost implicati intr-un scandal public in legatura cu consumul de stupefiante. Ba chiar si cu oarecari conexiuni in retele de dealeri.

Tinerele VIP-uri mai mult au fost fotografiate intrind si iesind de la Parchet decit interogate sau judecate. In plictiseala data de asteptarea NUP-ului, s-a incercat, timid, o oarecare ancheta, dar luxatiile salvatoare ale fiului lui Tiriac au reusit sa dejoace sicanele justitiei.

Fiica presedintelui FRF, Raluca Sandu, avertizata din timp de vreun microbist cu surse bune pe la Parchet, a plecat brusc din tara ca sa nu mai fie nevoita sa raspunda, chiar si de forma, la intrebarile despre prafurile distractive.

Se aude ca acum, pe un fond de linistire a apelor, Raluca se va intoarce sa se marite. Gata cu nebuniile tineretii, se face gospodina! Lumea mondena va avea de lucru! Nicu Gheara, suspectat timid de presa, dar si de institutii specializate, isi duce veacul pe la Ibiza. Cind se intoarce, da cu flitul si aresteaza, ca simplu cetatean, un echipaj dintr-un serviciu secret care-l fila.

Si e semi-admirat de presa.

Daca amaritii de urmaritori ar fi fost in uniforma, desigur ca Nicu Gheara, tot ca simplu cetatean, le-ar fi rupt epoletii si le-ar fi calcat in picioare chipiurile, fara sa-i zica cineva ca a cam exagerat cu insemnele militare. Sint citeva exemple in care niste cetateni romani au iesit basma curata din scandaluri care, oriunde in lume, se lasa cu masuri exemplare.

Nu va voi spune eu, acum si aici, ce inseamna amenintarea drogurilor. O stiu chiar si autoritatile romane semnatare a tot felul de conventii internationale prin care s-au angajat in lupta nemiloasa cu stupefiantele. Si trebuie sa raporteze rezultate, sa aresteze totusi pe cineva.

De preferat niste amariti fara pile. Niste amariti care sa nu poata sa le dea cu tifla si sa scape pe vreo portita a justitiei, cu vreun mic si nevinovat trafic de influenta. Un astfel de amarit este Claudiu Popa din Timisoara. In urma unui denunt, i se face o perchezitie la domiciliu si se gasesc trei bobite identice de culoare bej.

La laborator se schimba culoarea si se constata ca, desi erau identice cele trei bobite, doar doua ar fi drog.

Omul e judecat nu pentru consum, ci pentru trafic de droguri si i se da un an cu suspendare. Nu tu flagrant delict, nu tu dovezi clare. Pentru ca dosarul era slabut, omul face recurs si se trezeste cu o condamnare de unsprezece ani, fara suspendare, desigur. Acum e in puscarie si toate incercarile lui de a demonstra absurditatea situatiei, eroarea judiciara se soldeaza cu esec.

Se stie ca nu are nici o pila, nu are cum sa scape.

Intimplator am calatorit cu trenul in compartiment cu parintii sai, care bateau drumurile Bucurestiului pentru a cauta dreptate. Am fost revoltat si am scris despre asta. Raspunsurile instantei sosite la redactie au fost ridicole.

Nu credeam ca niste magistrati cu scoala pot insaila astfel de penibilitati, ca printre argumentele de profesionalism invocate se poate numara faptul ca unul dintre membrii completului a participat la Revolutie. Mi-am zis ca e vorba de o farsa, maximum de un caz izolat. Asta pina i-am vazut pe fruntasii justitiei romanesti Ghergut si Pasca-Camenita.

Asa ca nu doar depolitizarea justitiei ar trebui sa fie imperativul principal al Monicai Macovei, ci si profesionalizarea magistratilor, decoruptizarea, uniformizarea unitatilor de masura. Si, din denumirea Aliantei D.A., o infuzie de Dreptate.