Ultimul transfer facut de firma de impresariat "Becali & Popescu" este Cristi Irimia la Dinamo Kiev. Modul in care s-a realizat este o incurcatura de mici tranzactii, din care reiese un amanunt important: firma de impresariat a detinut 33 la suta din Irimia, procent pentru care incaseaza 233.000 de dolari din cei 700.000 platiti de clubul ucrainean.

Pina aici, totul pare in regula, Irimia nefiind nici primul, nici ultimul jucator detinut fie in totalitate, fie partial de fratii Becali sau de Gica Popescu. Urmeaza insa mai jos doua paragrafe din Regulamentul FIFA privind agentii licentiati de fotbalisti:

III. Drepturile si obligatiile impresarilor

Art. 14

d. Impresarul unui jucator este obligat sa reprezinte o singura parte atunci cind negociaza un transfer.

V. Obligatiile clubului

Art. 18

3. Un club care-i plateste altui club suma de transfer trebuie sa o faca direct catre clubul beneficiar. Este strict interzis pentru club sa plateasca o suma, fie o parte sau intreaga, impresarului jucatorului, nici macar sub forma de comision.

Asadar, potrivit regulilor FIFA, Victor Becali si Gica Popescu nu aveau dreptul sa negocieze cu Dinamo Kiev transferul lui Irimia intrucit ei reprezentau atit jucatorul, cit si pe ei insisi, in calitate de coproprietari ai fotbalistului! Apoi, clubul ucrainean avea interdictia de a plati cei 233.

000 de dolari celor doi impresari, intrucit suma trebuie sa mearga integral in conturile lui Dinamo Bucuresti.

In ce priveste al doilea paragraf, cei doi impresari au solutia, iar mecanismul este urmatorul: Dinamo Kiev achita suma integrala lui Dinamo Bucuresti, apoi clubul din Stefan cel Mare, aflat in relatii excelente cu cei doi impresari, poate plati catre Popescu si Becali o treime din suma.

Surse autorizate sustin ca, special pentru acest scop, exista in Luxemburg firma-paravan "European Sport Management", ale carei baze au fost puse de pe vremea cind transferurile erau coordonate de Ioan Becali.

CAZ IN FOTBALUL MARE

Un Becali sud-american

In decembrie 2000, clubul englez Aston Villa a acceptat sa plateasca 15 milioane de euro lui River Plate pentru atacantul columbian Juan Pablo Angel. Transferul a cazut insa dupa ce Federatia engleza a descoperit ca fotbalistul este detinut in coproprietate de River si de impresarul columbian Gustavo Muscardi si a somat clubul Aston Villa sa blocheze tranzactia.

Dupa doua saptamini, timp in care River si Muscardi au gindit o noua strategie, trecind procentele agentului in proprietatea clubului argentinian, Angel s-a transferat la Aston Villa! Ulterior, in urma unei anchete declansate de federatia de la Buenos Aires, s-a descoperit ca impresarul Gustavo Muscardi detine o parte din clubul River Plate!

Becali: "Am recuperat niste bani investiti"

- Domnule Becali, mai detineti procente din Irimia dupa transferul lui la Kiev?

- (Ezita). Care e problema dumneavoastra? Sinteti organe de ancheta? Important e ca jucatorul a semnat pe 5 ani, e multumit la Kiev...

- Nu asta e discutia. Ca impresar aveati 33 la suta din jucator si asta contravine regulilor FIFA.

- Eu nu am nimic, domn\'e. Eu l-am transferat.

- Toata lumea stie ca detineati aceste procente.

- (E confuz). Eu nu am... De fapt, am recuperat niste bani pe care i-am investit in jucator ca prieten.

- In baza carui act?

- In calitatea de persoana fizica. Irimia a semnat cu Victor Becali, nu cu firma Becali & Popescu. Dar asta nu e treaba dumneavoastra. Un an bun, la revedere...

- Stati, o ultima intrebare. In contul cui intra cei 233.000 de dolari care va revin din transfer?

- (Nervos). Dumneavoastra nu aveti dreptul sa ma intrebati pe mine asta. Au dreptul organele de ancheta, finantele...La revedere!

CAZURI PRECEDENTE

Scamatoriile lui Ioan Becali

1999 - Ionel Ganea avea o clauza de reziliere in contractul cu Rapid in valoare de 600.000 de dolari. Ioan Becali a activat clauza, cumparind jucatorul in totalitate, apoi l-a vindut la VfB Stuttgart. Si aici, regula FIFA a fost incalcata, Becali negociind in numele a doua parti.

2000 - Florin Cernat a fost achizitionat de Ioan Becali, platind clubului la care juca, Otelul, suma de 700.000 de dolari. Apoi, cind Cernat a venit la Dinamo, clubul din Stefan cel Mare a platit doar jumatate din suma, 350.000 de dolari, 50 la suta din jucator raminind impresarului. Dupa transferul la Dinamo Kiev, Ioan Becali a incasat jumatate din suma tranzactiei.

2003 - Nicolae Mitea a intrat 100 la suta in proprietatea lui Ioan Becali dupa o poveste cu cintec, in care antrenorul Ionut Chirila a acuzat ca actele jucatorului i-au fost furate dintr-un hotel din Barcelona. Becali l-a dat pe Mitea la Ajax, Dinamo neincasind nici un leu. Surse apropiate fostului impresar sustin ca Mitea este detinut acum 50 la suta de Becali, 50 la suta de Ajax.

10,8 milioane de dolari este diferenta in minus dintre totalul sumelor de transfer inregistrate in acte de clubul Dinamo pentru transferurile lui Contra, Ciobotariu, Mutu, Cernat, Niculae, Niculescu, Mihalcea si Stoican si totalul sumelor anuntate de presa din strainatate pentru aceste tranzactii.