Crucea Rosie estimeaza ca numarul persoanelor care si-au pierdut viata in urma valurilor imense produse de cutremurul subacvatic din Asia ar putea depasi 100.000.

Deocamdata a fost confirmata moartea a 77.000 de persoane dar Crucea Rosie afirma ca bilantul va creste odata ce se va sti cate victime sunt in pe insulele indiene Andaman si Nicobar, ramase izolate.

Cele doua insule se afla aproape de epicentrul cutremurului si multe persoane care se aflau in zona sunt inca date disparute. Insulele Andaman si Nicobar, cu o populatie de 350.000 de persoane, au avut de infruntat nu doar cutremurul de duminica ci si alte trei replici.

Se estimeaza ca unul din cinci locuitori si-a pierdut viata, este ranit sau dat disparut.

Echipele de salvare reusesc cu greutate sa patrunda in zona fiindca drumurile si podurile au fost distruse.

Pe teritoriul Indiei, in statul Tamil Nadu, autoritatile au renuntat la a mai numara victimele si se concentreaza pe ajutorarea supravietuitorilor si inmormantarea celor care si-au pierdut viata.

Numarul celor care au acum nevoie de ajutor este cele 10 state de la Oceanul Indian este de ordinul milioanelor-a precizat seful Organizatiei Mondiale a Sanatatii, David Nabarro.

"Abia acum incepem sa avem o imagine de ansamblu a dezastrului si estimam ca trei milioane de supravietuitori, daca nu chiar cinci milioane, au ramas fara strictul necesar si depind de ajutoarele din partea guvernului si a comunitatii internationale"- a declarat seful Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Presedintele Statelor Unite, George Bush, a cerut formarea unei coalitii internationale cu Australia, India si Japonia pentru coordonarea actiunilor de ajutorare.

Washingtonul precizase anterior ca va dubla suma promisa initial pentru ajutoare, alocand 35 de milioane de dolari.

Cutremurul de duminica, petrecut in largul coastei indulei indoneziene Sumatra, a avut 9.0 grade pe scala Richter si a provocat formarea unor valuri de 10 metri inaltime care au afectat liniile de coasta pana in Africa.

10 tari au fost afectate iar numarul cel mai mare de victime s-a inregistrat pana acum in Indonezia- peste 45.000.

In Sri Lanka si-au pierdut viata peste 22.000 de persoane, alte mai bine de 6.000 au fost ucise in India si aproape 2000 in Thailanda.

Numărul confirmat al morţilor

Indonesia: 45,268

Sri Lanka: 22,493

India: 6,974

Thailanda: 1,829

Somalia: 100

Burma: 90

Maldive: 67

Malaezia: 65

Tanzania: 10

Seychelles: 3

Bangladesh: 2

Kenya: 1