Sase membri ai fortelor speciale americane SEAL au initiat marti o actiune in justitie impotriva agentiei Associated Press si a unuia dintre reporterii sai pentru publicarea de fotografii luate de pe un site Internet ce par sa arate militari ai unitatii speciale molestand detinuti din Irak.

Autorii reclamatiei, care au fost autorizati sa o depuna ca anonimi, sustin ca fotografiile nu numai ca nu demonstreaza comiterea de abuzuri, dar pun in pericol viata militarilor care apar in ele pentru ca li se vad fetele. Potrivit lor, este vorba de tehnici de operare obisnuite ale fortelor speciale si nu de cazuri de tortura.

Imaginile in cauza, gasite de un ziarist de la AP pe site-ul de schimb de fotografii smugmug.com, arata militari stand pe niste detinuti ale caror capete sunt acoperite cu cagule, cu arma indreptata spre un detinut cu capul insangerat si calcand pe pieptul unui barbat intins la pamant. Marina americana a declarat recent ca a deschis o ancheta pe marginea acestor imagini.

Reclamantii mai argumenteaza ca au fost victimele unei atingeri aduse vietii private si ale unui soc emotional intentionat si solicita despagubiri materiale, ca si interzicerea difuzarii respectivelor fotografii.