Toti cei 25 de membri ai Guvernului Tariceanu au depus, ieri, juramantul, la Palatul Cotroceni, in fata presedintelui Traian Basescu.

Aliniati in functie de rangul in Guvern si de importanta portofoliului, noii titulari de la Palatul Victoria au intrat in Sala Unirii cu zece minute inaintea inceperii ceremoniei, pentru a primi instructiuni de la seful protocolului din Administratia Prezidentiala, Dumitru Honciu.

Maestrul de ceremonii le-a explicat tuturor ca trebuie sa astepte ca numele sa le fie rostit la microfon, dupa care sa mearga la masuta amplasata la cativa metri de presedinte, sa citeasca juramantul cu mana pe Biblie, sa semneze un document si sa il inmaneze apoi sefului statului.

Dupa intrarea in scena a lui Traian Basescu, flancat de presedintii celor doua Camere, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, manifestarea a decurs asa cum fusese planificata. Cel mai emotionat s-a dovedit a fi ministrul de stat George Copos, caruia ii tremura vizibil mana in care tinea juramantul scris.

Emotii au avut si premierul, si Mona Musca, ministrul Culturii, ambii fiind nevoiti sa faca cale intoarsa pentru ca uitasera sa le stranga mainile lui Vacaroiu si Nastase, desi acestia stateau exact langa presedinte.

Dupa epuizarea procedurilor prevazute de Constitutie si protocol, presedintele, care arata mai fericit chiar si decat primul-ministru, a tinut un discurs de felicitare a noii echipe guvernamentale. Traian Basescu nu si-a dezmintit nici de aceasta data reputatia de om imprevizibil.

In timp ce toata lumea astepta un scurt discurs pur formal, Basescu a tinut sa ii avertizeze pe guvernanti ca va fi cu ochii pe ei in permanenta: "Va anunt ca, incepand de azi, nu mai suntem impreuna. De azi avem misiuni diferite. Eu sunt cel care va urmari cu atentie activitatea Guvernului si va va atentiona de fiecare data cand iesiti din programul de guvernare pe care vi l-ati asumat. (...

) Va garantez ca voi fi necrutator cu orice act de coruptie care va ajunge pana la nivelul Guvernului". Dupa ce a dat asigurari ca, "in nici un caz", nu va fi un presedinte "care sa se confunde cu Guvernul", Traian Basescu a tinut sa-i multumeasca in special noului ministru al Justitiei, Monica Macovei, pentru ca a acceptat sa faca parte din Cabinet.

"Am dorit ca, prin desemnarea dansei - un om neangajat politic - in aceasta functie, sa dau Justitiei un semnal de neangajare politica. Justitia trebuie sa inteleaga ca, de azi, nu mai este o anexa a politicienilor, ci este in slujba legii", a declarat seful statului.

El l-a felicitat apoi si pe premierul Tariceanu, pentru ca a reusit sa creeze o majoritate parlamentara si sa primeasca votul de investitura. Dupa incheierea ceremoniei oficiale, in sala au fost aduse cupe de sampanie, pentru ca toti invitatii sa sarbatoreasca instalarea Guvernului.

A fost un prilej cu care au putut fi vazute scene care pareau incredibile in urma cu doar o saptamana, cum este imaginea lui Traian Basescu intr-un cerc format din Nastase, Vacaroiu, Eugen Bejinariu, toti razand si band sampanie.

Alaturi de toti consilierii prezidentiali, de procurorii generali Ioan Amarie si Ilie Botos, la manifestarea de la Cotroceni a fost prezenta si Ioana Tariceanu, invitata speciala a primului-ministru, caruia a incercat sa ii faca poze cu telefonul mobil din dotare.

Ioana Tariceanu a povestit ca i-a marturisit, dimineata, sotului sau, ca nu a fost niciodata la Cotroceni si ca acesta a invitat-o sa asiste la depunerea juramantului.

Sotia premierului nu a apucat sa vada mare lucru din Palat, pentru ca, imediat dupa poza oficiala de grup, ministrii s-au imbarcat in limuzinele luxoase cu care venisera, cu destinatia Palatul Victoria, ca sa-si ia in primire birourile.