Camera Deputatilor a fost, in ultima legislatura, locul unde de multe ori s-au facut declaratii si s-au inregistrat dialoguri nu lipsite de umor sau de inedit. Iata citeva extrase din stenogramele Camerei, care consemneaza asemenea momente, selectate de agentia Mediafax.

Valer Dorneanu (PSD): Totodata, sa-mi permiteti sa spun un calduros “La multi ani!” tuturor Ionilor si Ioanelor care si-au serbat ieri ziua de nastere si sa-l salutam in mijlocul nostru si pe presedintele OSCE, care astazi este prezent in sala.

Emil Boc (PD): Daca premierul Berlusconi ar fi venit la Tony Blair sa-i ceara 100 de copii, Tony Blair l-ar fi invitat sa stea jos, i-ar fi dat un brandy si ar fi chemat un psihiatru.

Petre Naidin (PSD, actualmente PUR): Aceasta initiativa am depus-o in anul 2000, impreuna cu fostul nostru coleg Valeca si fostul ministru. Am revenit intr-o alta forma in 2001, ca singur initiator. Am preluat-o integral si am transpus-o in termeni juridici romanesti din legislatia americana.

N-a fost deloc simplu, a fost destul de greu sa stim sa traducem ce vor americanii astia cu activitatea de lobby.

Stefan Cazimir (PSD): Intrind, nu de mult, intr-o sala a bibliotecii parlamentului, privirea mi-a fost atrasa de urmatoarea inscriptie: “Se interzice accesul liber la raft”. Le-am semnalat bibliotecarelor suavul nonsens al inscriptiei. Bibliotecarele au ris si au inlaturat-o pe loc. Vin acum la tema discutiei noastre.

Titlul “Lege privind liberul acces la informatiile de interes public” imi aminteste de inscriptia din biblioteca.

Victor Neagu (PSD): Pe edificiu si la noi, pe aceasta cladire, la toate intrarile, exista steagurile Romaniei, steagul Romaniei arborat la fiecare intrare. (...) Domnilor, dupa ce ca este aceasta cladire atit de maiestuoasa, de impetuoasa, parca ii lipseste totusi ceva, parca este pacat sa nu existe Drapelul Romaniei pe acoperisul acestei cladiri.

Faptul ca aici este locul cel mai democratic din Romania, astazi, locul in care exista paratrasnetul ideologic al tuturor partidelor existente astazi in Romania, zic eu ca este normal ca Drapelul tarii sa fluture pe acoperisul acestei cladiri.

Probabil ca sint pareri ca este putin dificil, ca sint curenti deosebiti si asa mai departe, dar pinza de corabie nu se inlocuieste si nu se rupe in fiecare zi. Am mai spus in aceasta sala: pe Timpa exista un drapel urias, acolo fiind curenti mult mai puternici ca in Bucuresti, si iata ca steagul acela rezista sau, stiu eu, este dintr-o constructie mai speciala.

(Propunerea legislativa pentru arborarea permanenta a Drapelului Romaniei pe cladirea Palatului Parlamentului).

Anghel Stanciu (PRM): Ma cunosc cu distinsa noastra colega (n.r. - Viorica Afrasinei) de mult timp si am fost colegi de hotel. (risete; aplauze) Si, fara sa creada distinsii mei colegi altceva, am fost chiar colegi de Camera din `92. De Camera Deputatilor, evident!

Valer Dorneanu (PSD): Domnule deputat, pina la dumneavoastra n-au sesizat colegii dumneavoastra plecarea deputatilor din sala si lipsa cvorumului de vot si atunci voturile de pina acum s-au consumat. Constat ca, intr-adevar, la observatia dv. exacta s-a imputinat lumea.

Anghel Stanciu (PRM): Este clar ca trebuie ca cineva din aceasta sala sa tina seama si de efortul pe care dumneavoastra l-ati facut de azi dimineata, intrebind cine-i pentru, cine-i contra si cine se abtine.

De aceea mi-as permite, cu bunavointa dumneavoastra, sa cer o pauza de consultari, astfel incit sa gasiti si dumneavoastra textele care s-au ratacit de catre staff-ul tehnic, si noi calea spre tren, domnule presedinte.

Valer Dorneanu (PSD): Domnule deputat, dumneavoastra va caracterizati cu niste interventii de o logica carteziana. Aici insa ne puneti in fata vestitei probleme a intiietatii oului sau a gainii. Tineti cont ca sintem in fata unei problematici mari, care presupune doua sau trei legi. Acum, pe care dintre ele sa le prezentam intii e greu, sa le dezbatem deodata e si mai greu.

Valer Dorneanu(PSD): Domnul Boc. Dumneavoastra v-ati anuntat prezenta regulamentara, juridica si fizica la Comisia electorala, incit am un impediment sa va dau cuvintul aici. Nu puteti fi in doua locuri.

Dan Brudascu (PRM): Multumesc, domnule presedinte. Multumesc si domnului Hasotti pentru observatii. Eu inteleg mai greu sau nu inteleg uneori cum trebuie, lucru pe care l-am exprimat prin interventiile avute.

Anghel Stanciu (PRM): Daca am fost lucrativi, desi asta inseamna profit, sau intelegatori, spre a vedea ca a iesit un coleg din sala sau nu si s-a micsorat cvormul.

(…) Imi cer scuze si fata de domniile lor ca va trebui sa-i chemati in sala, dar e bine sa intelegem ca pe umerii nostri nu apasa numai indemnizatia si suma forfetara, ci apasa si raspunderea pe care ne-o luam ratificind un acord intre Romania si celelalte tari.

Nicolae Leonachescu (PRM - din sala): Mai bine prost, decit las!

Mona Musca (PNL): Buna ziua, domnule presedinte! Imi cer in primul rind scuze pentru tinuta. S-a intimplat sa ajung in halul asta aici.

Viorel Coifan (PNL): In momentul in care discutiile iau o turnura care cred ca nu este potrivita, trebuie sa ne gindim cel putin la doua proverbe. Primul proverb: Si tacuisae, filosofi resteisae. Si al doilea proverb, pe care imi permit sa il interpretez: Ciinele moare de drum lung, iar puterea de frica opozitiei.

Puiu Hasotti (PNL): Se intimpla intotdeauna la fel. Vreau sa va spun ca Lenin, pe care nu se poate sa nu-l stiti multi dintre dumneavoastra, a zis ca nu este important cine voteaza, important este cine numara votul, iar Stalin, si mai bun, a spus ca nu este important cine numara votul, important este cine-l publica. (rumoare.)...

Chiar mai putin, domnule presedinte, apropo de asertiunea distinsului coleg dinainte, in legatura cu cistigarea alegerilor de catre un anume partid, vreau sa spun ca exista o vorba foarte inteleapta: “Speranta este forma normala a delirului!”