PUR aspira la prefecturile din Sibiu, Brasov, Prahova, Arges si Buzau. La Sibiu, acest fapt ar putea nemultumi PD, intrucit saptamina trecuta consilierul democrat Ion Ariton era convins ca este foarte aproape de numirea sa in functia de prefect.

La Buzau, filiala democrata era la fel de putin incintata, pentru ca omul PUR, Valerian Ciuclea, este considerat ca fiind un apropiat al actualului prefect PSD, Ion Vasile. In afara de acestea, PUR a mai prezentat candidati in alte citeva judete, in speranta ca acestia vor deveni macar subprefecti. Este valabil pentru Neamt, Iasi, Bistrita si chiar Olt, desi acesta din urma a fost oferit si UDMR.

PUR parea sa aiba insa sanse sa ajunga in fruntea prefecturii Vaslui, pe care o dorea pentru presedintele filialei locale, Sergiu Marian. Conform protocolului initial al Aliantei, prefectul ar fi trebuit sa fie de la PNL, care avea deja trei variante: Daniel Dragan, din Birlad, presedintele PNL Vaslui, Ioan Vrinceanu precum si presedintele organizatiei municipale, Corneliu Mihalache.

UDMR - contestat peste tot

UDMR dorea Covasna, Harghita, Aradul, Bistrita si Maramuresul, spre supararea filialelor partidelor aliate. La Arad, functia ar fi urmat sa revina, potrivit protocolului local, unui liberal, ales dintre Sever Jurca, consilier judetean, Valentin Paul Neamt fost primar al Aradului in legislatura 1996-2000, si Adrian Nasui.

La Bistrita, presedintele filialei UDMR, Szilagyi Ioan, era 90% sigur ca el va fi noul prefect, dar democratii il pregatisera pentru aceeasi functie pe consilierul judetean Liviu Rusu, in timp ce liberalii il aruncau in lupta pe presedintele lor, Sabin Iliesi. La Harghita, UDMR a venit cu actualul subprefect Dezsi Zoltan. Filialele din Harghita ale PNL si PD au contracarat, fiecare cu 4 persoane.

Liberalii au avansat chiar 2 nume ale unor etnici maghiari, Domokos Laszlo, intreprinzator particular, si Orban Laszlo, consilier local la Miercurea-Ciuc. In Covasna situatia este tensionata de protestele filialelor locale PNL, PD si PUR, care se opun cot la cot cu PSD numirii unui prefect maghiar. In schimb, Uniunii i s-a oferit prefectura Olt.

UDMR a gasit rapid un candidat, pe Zoltan Erdei, fost subprefect si vicepresedintele PSD Olt pina la finele anului 2002. Pe scaunul respectiv se mai inghesuiau ieri si un liberal, doi democrati si un umanist.

Aliati, dar nu si la prefectura

Sint si locuri unde la nivel local lucrurile erau clare. Muresul ar fi urmat sa revina liberalului Ciprian Dobre, la Suceava favoritul era Orest Onofrei, 3 liberali concurau pentru prefectura de Galati. La Caras, liberalii il aveau pe Gavril Soran. PD avea asigurata prefectura din Cluj, cel mai probabil pentru Mihail Hardau, presedintele PD Cluj-Napoca.

Sint alte judete unde filialele PNL si PD nu erau deloc dispuse sa lase de la sine. La Botosani, PNL inaintase centrului 2 propuneri: Ioan Diaconu si Dinu Secrieru. Si PD avea insa tot 2 propuneri: finantistul Viorel Alexandru si avocatul Dan Humelnicu. La Neamt, Alianta D.A. i-a nominalizat trei candidati, toti liberali, favorit fiind Toader Mocanu, liderul PNL Tirgu Neamt.

Numai ca presedintele PD Neamt, Vasile Sendrea, a pornit pe cont propriu campania pentru obtinerea acestei functii. El a declarat la un post local de televiziune ca acest portofoliu i-a fost promis de insusi Traian Basescu, in timpul campaniei electorale.

Organizatiile judetene ale PD si PNL Hunedoara par sa se fi luat la intrecere cine nominalizeaza mai multi candidati: 6 de la democrati si 3 liberali. In Bihor scorul era de 2 la 2.

La Dimbovita, 4 consilieri judeteni si un fost prefect sint nominalizati pentru functia de prefect. PNL ii propune pe Teodor Bite (fostul primar taranist al Tirgovistei), Mircea Nistor si Gabriel Plaiasu iar PD pe Marin Antonescu (fost prefect PDSR in guvernarea 1992-1996) si pe Jean Popescu (consilier judetean).

La Iasi si-au depus candidatura liberalii Radu Prisecaru si Eugen Ticau, iar din partea democratilor Dan Constantin Vasiliu.