Produsele biologice, la mare cautare in Occident, isi fac loc cu greu pe piata romaneasca, din cauza preturilor piperate. Laptele biologic, de pilda, este cel colectat de la vaci care au pascut pe pajisti nepoluate si prelucrat fara conservanti. Goana dupa alimente sanatoase a prins si in Romania, dar, deocamdata, atat cumparatorii, cat si vanzatorii incurca termenii.

In majoritatea magazinelor, la standul cu "produse biologice" gasesti doar inlocuitori de carne, lapte, oua, cafea etc. Acest soi de alimente - mai scumpe, in cantitati mai mici si mai putin gustoase decat cele traditionale - incep sa fie la moda.

Daca, acum cativa ani, la orice Plafar se gaseau fulgi de cereale sau miere de albine, ca produse naturiste, acum oferta s-a diversificat, in raport cu noile curente din Vest. Cafea, lapte, ciocolata, snitele, dulceata - toate pot fi cumparate in "varianta biologica" la un raion special din orice supermarket.

Biocafeaua, de exemplu, nu contine cofeina si e facuta din secara, malt, orz, cicoare si smochine. Preturile la astfel de produse sunt de 3-4 ori mai mari decat ale celor obisnuite. Un litru de lapte de vaca cu 3,5 % grasime poate fi gasit la alimentara din colt cu 25.000 lei, in timp ce aceeasi cantitate de lapte din soia, cu carbonat de calciu, se gaseste la supermarket cu peste 100.000 lei.

Pentru ca este indulcita natural cu fructoza si nu contine grasimi vegetale, dulceata de caise costa 70.000 lei borcanul de 150 de grame. "Ciocolata biologica", produsa initial pentru diabetici, costa de 3 ori mai mult decat una obisnuita: importata din Vest, are grasimi vegetale, lapte praf, praf de ou si e indulcita tot cu fructoza.

Dulceata si napolitanele cu praf de ou si aspartam pe post de zahar sunt cele mai vandute, pentru ca sunt si cele mai ieftine. Din soia se poate face aproape orice: de la snitele cu gust de carne pana la bauturi energizante cu arome de scortisoara si cicoare sau lapte, acest inlocuitor stand la baza multor produse.

Mancarea de acest fel trebuie sa fie consumata insa foarte repede: pentru ca nu au conservanti, alimentele biologice nu pot ramane mai mult de 2 zile in frigider. Toate aceste produse sunt la mare cautare mai ales in timpul posturilor, pentru ca nu contin carne, lapte sau oua.

Totusi, chiar si dupa ce postul Craciunului a trecut, unii romani prefera sa cumpere aceste alimente, pentru ca le considera mai sanatoase.

Vanzatorii si producatorii habar nu au cat de des sau mai ales de ce consuma romanii produsele lor: "Fiecare cumpara dupa buzunar, sunt destui cei care cumpara alimentele astea in mod frecvent, trimisi de doctori sau pentru ca au citit prin carti", spune un vanzator dintr-un supermarket bucurestean, agasat de ideea ca preturile acestor produse ar deveni publice.