Dupa o tacere indelungata a organelor de ancheta, dosarele Revolutiei au ajuns din nou in atentia opiniei publice. Si nu oricum. Incepand din ianuarie 2005, o seama de personalitati ale Romaniei ultimilor 15 ani vor da cu subsemnatul in aceste dosare, fie ca invinuiti, fie ca martori.

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au redeschis cercetarile pentru a afla cine sunt vinovatii pentru evenimentele din 21 si 22 decembrie 1989. Ramase pana de curand nerezolvate, aceste dosare figureaza ca fiind cu autori necunoscuti si ele au fost redeschise ca urmare a repetatelor solicitari facute de reprezentantii Asociatiei 21 Decembrie 1989.

Anchetator este deja cunoscutul procuror militar, gen. Dan Voinea, fost sef al Sectiei Parchetelor Militare din Parchetul General, omul care a fost insarcinat cu aflarea adevarului despre Revolutie de catre responsabili ai legislaturii 1996-2000. Dat jos din functie imediat dupa reinstalarea la putere a lui Ion Iliescu, gen.

Dan Voinea a fost "tras pe linie moarta", iar o serie intreaga de dosare ale Revolutiei, privind moartea a peste 1.100 de persoane, au fost solutionate cu neinceperea urmaririi penale sau chiar cu scoaterea de sub urmarire penala. Chestionat, ieri, gen. Dan Voinea a confirmat redeschiderea anchetei in urma cu doua luni. "Facem audieri.

Vor fi chemati sa dea declaratie toti cei care au cunostinta de cele intamplate in 21, 22 si dupa", ne-a precizat Dan Voinea, confirmand ca este posibila audierea ca martori si a unor personalitati precum Ion Iliescu, Petre Roman, Cico Dumitrescu, gen. Victor Atanasie Stanculescu.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, a declarat, pentru Adevarul: "In urma numeroaselor noastre solicitari, ancheta a fost redeschisa prin rezolutia din 7 decembrie 2004, dispusa in dosarul 97/P/90, prin care s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru omor si omor deosebit de grav, rele tratamente, infractiuni contra pacii si omenirii, precum si pentru instigare la

infractiunile de mai sus, fapte comise de catre reprezentanti ai unor institutii precum Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale, Garzile Patriotice, organizatii PCR - care detineau propriii luptatori - si chiar departamente ale Securitatii Statului".

Teodor Maries a aratat ca, prin aceasta rezolutie, s-ar fi inceput urmarirea penala fata de 30 de persoane apartinand de institutiile enumerate. "In dreptul fiecarui minister sau institutie sunt trecute nume. 30 de persoane, dar mai este loc pentru inca cel putin o caruta", a subliniat Teodor Maries, refuzand insa sa precizeze vreun nume.

"Chiar daca eu cred ca ei sunt niste criminali, las justitia sa se pronunte. Nu va pot spune nici un nume, dar va pot spune ca unii sunt imbogatiti rau de tot, pe unii i-am vazut pe posturi de televiziune chiar zilele trecute, iar unii au copii si nepoti in functii mari, care i-au protejat in toti cei 15 ani.

Audierile vor avea loc la sediul Asociatiei 21 Decembrie 1989, pentru ca sunt foarte multe persoane si, daca mergem la Parchet, bulversam institutia. Va pot spune insa ca aceasta lista cu cele 30 de nume este stiuta doar de trei oameni: eu, curajosul general Dan Voinea si presedintele Traian Basescu".

Evolutia anchetelor in dosarul Revolutiei, in functie de succedarea la putere a partidelor politice, demonstreaza faptul ca justitia romana mai are cale lunga de strabatut pe drumul independentei.