Valurile seismice provocate de violentul cutremur produs duminica in Indonezia au ucis 120.000 de mii de oameni, iar alte mii de persoane sint in continuare date disparute, transmit agentiile internationale de presa, citind cifrele furnizate ieri de autoritatile celor opt state din sudul si sud-estul Asiei, devastate de tsunami.

Cel mai greu incercat stat este Indonezia, unde catastrofa s-a soldat cu 79.940 de morti confirmati pina ieri, urmat de Sri Lanka, unde bilantul a urcat joi la 24.743 de persoane decedate, alte 5.000 fiind date disparute. Autoritatile indiene afirma ca pina acum s-au inregistrat 11.

330 de morti, cifra ce va creste probabil in urmatoarele zile, in conditiile in care numarul celor disparuti este de ordinul miilor. O situatie similara este si in Thailanda, unde cifrele oficiale vorbesc de 2.394 de morti, dar se inregistreaza si 6.300 de disparuti, multi dintre ei turisti europeni.

Dupa o perioada destul de mare de incertitudini si optimism prudent, statele europene au inceput sa-si contabilizeze numarul mare de cetateni care au pierit in devastatorul cutremur produs duminica in sudul Asiei, bilantul victimelor crescind continuu. Germania, spre exemplu, are 26 de morti identificati si aproximativ 1.000 de disparuti.

“Bilantul final al germanilor morti se va ridica in mod clar la un numar din trei cifre”, a apreciat sumbru cancelarul Gerhard Schroeder. La fel si Marea Britanie, cu acelasi numar de morti, dar cu mai putini disparuti - “probabil citeva sute”, in opinia ambasadorului britanic din Bangkok.

Guvernul austriac a decretat joi zi de doliu national, in memoria celor “50-60” de cetateni ai sai care au pierit in catastrofa din Asia. Autoritatile de la Viena se tem ca numarul mortilor ar putea atinge o suta si au facut apel la populatie ca, in semn de respect pentru cei decedati, sa nu foloseasca petarde si sa contribuie cu cite ceva pentru ajutorarea sinistratilor din Asia.

Suedia a declarat 1 ianuarie drept zi de doliu pentru cetatenii sai morti in urma cutremurului. Desi oficial numarul lor este foarte mic - sase persoane, guvernul crede ca bilantul final va fi mult mai greu, dat fiind faptul ca intre 1.000 si 4.500 de turisti suedezi nu au putut fi localizati nici la patru zile dupa producerea sinistrului.

Si in Belgia s-a decis ieri coborirea in berna a drapelelor, pentru trei zile, in semn de doliu pentru victimele dezastrului asiatic, in care au pierit si cinci belgieni, alti 100 fiind dati disparuti. Seismul s-a mai soldat cu moartea a 21 de cetateni francezi, alti 90 fiind dati disparuti. Autoritatile italiene vorbesc si ele de 600 de persoane disparute.

Mormintul turistului necunoscut

Pentru multe familii care incearca de zile intregi sa dea de urma celor plecati in vacanta de Craciun in zona calamitata este posibil ca ele sa ramina pentru totdeauna cu durerea ca nu au putut nici macar sa afle unde anume au pierit cei dragi si nici sa le organizeze o inmorminare crestineasca.

In acele regiuni unde numarul mortilor este coplesitor de mare cadavrele sint aruncate in gropi comune. Speriati de posibilitatea declansarii unor epidemii, oficialii locali au decis sa ingroape de-a valma localnici si occidentali in morminte sapate in pripa cu buldozerele.

Batalia pentru supravietuire

Numarul total al sinistratilor din tarile afectate de valurile seismice se cifreaza undeva in jurul a cinci milioane de oameni, apreciaza Organizatia Monidala a Sanatatii. Cea mai grava situatie se inregistreaza in Indonezia, unde circa trei milioane de oameni au ramas fara adapost.

Supravietuitorii din provincia indoneziana Aceh, devastata de cutremurul si valurile seismice produse duminica trecuta, se lupta pe strazile inca pline de ruine si cadavre pentru cutiile de taitei si bolurile de orez venite ca ajutoare.

Cu toate ca in Banda Aceh au sosit cantitati importante de alimente, lipsa de facilitati de distributie si starea extrem de proasta a drumurilor au facut ca intre oamenii flaminzi sa se declanseze lupte disperate pentru mincare. “N-am mai mincat de doua zile”, se plinge Vaiti Usman, aratind furioasa catre imbracamintea ei murdara, despre care spune ca este singura proprietate care i-a mai ramas.

In localitatea Lhokseumawe, tot din Aceh, citiva raufacatori au dat alarme false pentru a determina sinistratii sa fuga din case, pentru a le fura ce bunuri mai aveau. Peste 400 de militari au sosit si in orasul martir Meulaboh, unde numarul mortilor este estimat la 10.000, iar supravietuitorii infometati incepusera sa scurme prin noroi in incercarea de a gasi nuci de cocos sau orez.

Transportul de ajutoare este extrem de ingreunat si din cauza penuriei de benzina ori a impracticabilitatii drumurilor. In unele zone, autoritatile indoneziene au recurs la aviatie, pentru a parasuta containere cu mincare, medicamente si echipamente.

O situatie similara se inregistreaza si in statul indian Tamil Nadu, unde valurile seismice au lasat in urma “sate-fantoma”, in care aproape toate casele au fost puse la pamint, iar pe strazi domneste mirosul pestilential al mortii. Supravietuitorii s-au adunat in taberele de corturi instalate de biserici si organizatiile umanitare.

Convoaiele cu ajutoare patrund cu greu in zonele calamitate, iar oamenii se calca in picioare pentru o farfurie cu mincare sau ceva haine. (Manuela Serafim)

Cosmarul mamei nevoite sa-si sacrifice un copil

O australianca a fost nevoita sa se confrunte cu cel mai groaznic cosmar pe care il poate trai o mama, acela de a-si sacrifica unul dintre copii, pentru a-l salva pe celalalt. Jillian Searle a fost prinsa duminica de tsunami in apropierea unui hotel din Phuket, in Thailanda.

Ea si-a luat in brate ambii copii, Lachie, de 5 ani si Balke, de un an si opt luni, dar si-a dat seama ca nu-i poate salva pe amindoi. “Stiam ca daca ii tin pe amindoi, urma sa ne inecam toti trei”, a povestit femeia cind a ajuns inapoi acasa la Perth, vestul Australiei. In fractiunea de secunda pe care o avea pentru a lua aceasta crunta decizie, ea i-a dat drumul din brate baiatului mai mare.

Tatal copiilor a asistat la drama de la balconul primului etaj al hotelului unde urcase pentru a-i aduce schimburi celui mic. “Am vazut al doilea val cum se apropia si stiam ca familia mea este jos. A fost cel mai groaznic moment din viata mea,” a declarat el. Luat de apa, Lachie a reusit sa se agate de un stilp de la intrarea in hotel si sa-si tina capul deasupra apei pina cind marea s-a retras.

“Am inceput sa pling si o strigam pe mama intr-una, apoi am stat linistit,” a povestit baietelul. Dupa citeva ore de cautari disperate, parintii l-au gasit pe Lachie in bratele unui gardian. Familia a reusit la scurt timp sa se intoarca in Australia.

Tot pe o plaja din statiunea Phuket citiva copii care se jucau in momentul cind au aparut valurile uriase au fost salvati de un elefant care fusese adus pe plaja pentru a-i amuza pe micuti. Copiii au fost urcati pe elefant de catre ingrijitorul animalului, dindu-le astfel posibilitatea sa scape nevatamati cind au sosit valurile ucigase.(Nadia Calin)