2004 s-a dovedit un an foarte greu pentru prezicatori, deoarece majoritatea previziunilor pentru anul care se incheie au fost foarte departe de realitate. Cei mai cunoscuti urmasi ai lui Nostradamus au fost consultati la sfirsitul anului trecut de nenumarate ziare, care s-au intrecut in a publica tot felul de “previziuni infailibile”.

La ora bilantului, Gene Emery de la Comitetul pentru Investigarea Stiintifica a Fenomenelor Paranormale a avut curiozitatea de a vedea ce s-a implinit din mult trimbitatele prognoze, constatind ca majoritatea celor care iau bani frumosi pentru a ghici viitorul s-au inselat grosolan.

Conform afirmatiilor acestor “paranormali”, facute in decembrie 2003, anul acesta ar fi trebuit sa se descopere fosilele unor animale gigantice pe Marte, iar noul presedinte al Statelor Unite ar fi urmat sa ajunga Colin Powell, care, spunea un prezicator, va trece in tabara democratilor.

Doua faimoase prezicatoare americane, gemenele Terry si Linda Jamison, afirmau in 2003 ca “Saddam Hussein va fi ucis de trupele americane la inceputul acestui an” si ca “Papa Ioan Paul al II-lea va muri in iunie”. Asa cum se stie, Saddam Hussein a fost capturat in decembrie 2003, iar suveranul pontif a reusit sa supravietuiasca si in acest an, in ciuda bolilor care il macina.

In schimb, Antony Carr, numit de presa americana “cel mai documentat prezicator din lume”, a declarat ca anul acesta armele nucleare ale Coreei de Nord vor fi detonate accidental, neajuns care se va solda cu moartea a mii de persoane, ca Saddam Hussein va fi ucis prin impuscare si ca oamenii de stiinta vor reusi prima sarcina dusa la termen de un barbat.

Carr a dat chiar amanunte, afirmind ca primul barbat care va naste va aduce pe lume un baietel. O alta vestita prezicatoare, Martha Henstridge, a prognosticat ca in 2004 va fi dezvoltat si omologat primul motor antigravitational.

Prezicatorii nu au reusit sa ghiceasca nici unul dintre cele mai mediatizate evenimente ale acestui an, precum aparitia neasteptata a jucausului sfirc al lui Janet Jackson la Finala Superbowl ori scandalul torturarii prizonierilor irakieni de soldatii americani.

Nimeni nu a fost insa surprins, in conditiile in care, in anii trecuti, ghicitorii nu au vazut in stele nici moartea Printesei Diana si nici atentatele de la 11 septembrie 2001.