Noul an nu aduce vesti prea bune. Romanii vor fi nevoiti sa plateasca facturi mai mari la energia electrica, gaze naturale, telefon, energie termica. Pe capul soferilor pica o noua obligatie: taxa de drum pentru utilizarea drumurilor nationale. ENERGIE ELECTRICa. De la 1 ianuarie, pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creste in medie cu 4,6%.

Tariful social va fi alcatuit din trei transe, in loc de doua in prezent, energia electrica consumata la tarif redus fiind majorata de la 60 kWh/luna la 75 kWh/luna. in cazul tarifului cu abonament va fi inclusa, in cadrul abonamentului, o cantitate de 30 kWh/luna. Consumatorii care vor opta pentru un alt tip de abonament trebuie sa faca cerere scrisa la unitatea unde sunt arondati. TELEFOANE.

Abonamentele RomTelecom se vor modifica de la 1 februarie. in medie, preturile abonamentelor RomTelecom vor creste cu 34,1%. Se vor reduce, insa, tarifele la apelurile interjudetene, internationale si catre retelele mobile, cu un nivel cuprins intre 3,4% si 10%.

Vor exista 5 tipuri de abonamente: abonamentul social - 3,5 euro, fata de 1,8 euro in prezent; abonamentul fara convorbiri incluse - 4,9 euro - pentru linie individuala, 4 euro - pentru cei care au cuplaj; abonamentul cu 0,20 euro pentru convorbiri incluse - 5 euro - individual, 4,1 euro cuplat; abonamentul cu 1,01 euro pentru convorbiri incluse - 5,7 euro pentru liniile individuale si 4,8 euro

pentru cuplaje; abonamentul cu 1,85 euro pentru convorbiri incluse - 6,4 euro - individual si 5,5 euro - cuplat. TAXA DE DRUM. Posesorii de autovehicule care vor utiliza drumurile publice vor fi obligati sa plateasca pana la 15 ianuarie, taxa pentru utilizarea drumurilor nationale.

Taxa anuala e de 24 de euro pentru autoturismele non-Euro, 21 de euro pentru modelele care respecta normele de poluare Euro I, respectiv 16,8 euro pentru Euro II. Pentru autovehiculele de transport marfa cu masa totala maxima admisa mai mica de 3,5 tone va fi achitata o rovinieta, in functie de emisiile poluante, in valoare de 90 de euro, 78 euro sau 60 de euro. GAZE NATURALE.

O majorare de 5% va fi aplicata si in cazul gazelor naturale. Populatia va plati 5.187.450 lei pentru 1.000 metri cubi, cu 247.021 de lei mai mult decat acum. Autoritatea de reglementare in domeniu a decis sa amane pentru 1 aprilie 2005 diferentierea tarifelor in functie de consum si introducerea abonamentelor lunare la gaze naturale.

Initial, modificarile erau programate pentru data de 1 ianuarie. ENERGIE TERMICa. Angajamentele cu FMI prevad reducerea, de anul viitor, a subventiilor pentru energie termica. Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei a aprobat majorari de tarife pentru micii producatori de energie termica din Bucuresti, dar majorarea preturilor la producatori nu afecteaza deocamdata populatia.

Pretul national de referinta va fi insa curand schimbat. La un pret real al gigacaloriei de 1,6 milioane lei, reducerea subventiei va duce la o scumpire a energiei termice cu peste 400.000 de lei.