Munca grea va fi bine rasplatita. in 2005, cei mai curtati salariati vor fi sudorii, faiantarii, zidarii si inginerii constructori, spun specialistii agentiilor de munca. somerii trebuie sa se reorienteze catre meseriile care vor fi foarte bine platite. in Romania sunt acum peste 600.000 someri inregistrati.

"Cunoscand permanent solicitarile angajatorilor, putem spune ca anul viitor cele mai cautate slujbe vor fi cele de inginer, economist finante-banci, zidar, faiantar, mozaicar, sudori. Muncitorii cu inalta calificare nu vor lucra pe 4 milioane lei, ci vor prefera sa plece in strainatate.

De aceea, angajatorii vor plati bine meseriasii, mai ales pe cei care executa lucrari de constructii si in special sudorii. Sunt firme care dau acum 600-700 euro pentru un sudor cu categoria 6, care lucreaza cu argon", ne-a spus Dumitru Pelican, directorul Agentiei de Munca Bucuresti.

si drumarii isi vor gasi usor de lucru, o data cu deschiderea lucrarilor la autostrazi, la fel si inginerii agronomi, zootehnisti si medicii veterinari, spun specialistii care analizeaza piata muncii.

"Probabil ca anul viitor se vor cauta la fel de mult confectionerii, dar din 2007, o data cu disparitia lohnului in industria usoara, fabricile vor fi mutate catre alte zone, probabil in Asia, deci e posibil sa avem multi someri din aceasta zona", ne-a spus Dumitru Pelican.

Agricultura incepe sa se miste si asta s-a vazut si in Hunedoara, unde angajatorii au solicitat pomicultori, legumicultori si ingineri de cercetare in horticultura. Angela Barbu, purtatorul de cuvant al Agentiei de Munca Hunedoara, spune ca "si anul viitor vor fi multe oferte in industria usoara, dar si in constructii.